Čínsky návrat na trhy: Najväčší predaj zahraničných bondov

, Reuters;ČTK Foto:SITA/AP

Šesť miliárd USD získala Čína z predaja štátnych dlhopisov v zahraničnej mene. Transakcia sa tak stala zatiaľ najväčším predajom týchto dlhopisov, aký kedy Peking uskutočnil. Krajina využila prudký pokles nákladov na pôžičky, uviedla agentúra Reuters.

Ministerstvo financií predalo dlhopisy v štyroch tranžiach, so splatnosťou tri roky, päť rokov, desať rokov a 20 rokov. Predaj prišiel po tohtoročnom oživení trhov, ktoré prudko znížilo výnosy globálnych dlhopisov a náklady na financovanie v porovnaní s predchádzajúcou emisiou z októbra 2018. Získaná čiastka šesť miliárd USD bola zhruba dvojnásobná v porovnaní s pôvodným cieľom a objednávkou, teda dopytom, boli na dlhopisy až za 20 miliárd USD, vyplýva z údajov spoločnosti Refinitiv.

"Z taktického finančného hľadiska je teraz vhodný čas na získanie relatívne lacných financií," uviedol šéf oddelenia dlhu rozvíjajúcich sa krajín v Macquarie Asset Management Alex Kozhemiakin.

Najnovšia ponuka bola len tretím predajom dolárových dlhopisov, naposledy pred dvoma rokmi Peking po 13-ročnej prestávke oživil svoj program vydávania zahraničných dlhopisov. Po návrate na trhy v roku 2017 získal dve miliardy USD a v rámci samostatnej transakcie v roku 2018 ďalšie tri miliardy USD.

Tento mesiac Čína tiež predala prvú emisiu dlhopisov v eurách za 15 rokov. Získala z nej 4,4 miliardy USD. Analytici veria, že európsky trh sa stane v budúcnosti pre ázijskú veľmoc väčším zdrojom financií.

Podľa agentúry Bloomberg je celková hodnota trhu s dolárovými dlhopismi v Číne teraz viac než 740 miliárd USD. Emisia dlhopisov je tento rok rekordná. Vlani pritom emisie nových dlhopisov po rekorde v roku 2017 klesli, čiastočne kvôli oslabeniu jüanu v reakcii na vypuknutie americko-čínskej obchodnej vojny. Tento rok však opäť oživili a čínski dlžníci už vydali dolárové dlhopisy za 195 miliárd USD. Celoročný rekord z roku 2017 je vydanie dlhopisov za 211 miliárd USD.

Najnovšie emisie štátnych dlhopisov však nie je nejako veľká v porovnaní s emisiami iných štátov. Taliansko minulý mesiac predalo štátne dlhopisy za sedem miliárd USD. Argentína vlani v januári predala dlhopisy za deväť miliárd USD.

Čína má u troch najväčších ratingových agentúr Moodys Investor Service, S & P Global Ratings a Fitch Ratings piatu najvyššiu investičnú známku. Je na tom horšie ako Južná Kórea, ale rovnako ako Japonsko.

Súvisiace články

Aktuálne správy