Po Bundesbank aj inštitút EIU očakáva skĺznutie Nemecka v 3. kvartáli do recesie

Nemecko skĺzne v 3. kvartáli do recesie. Po nemeckej centrálnej banke Bundesbank to predpokladá aj londýnsky ekonomický inštitút Economist Intelligence Unit (EIU).
„Údaje za 3. štvrťrok by mali poukázať na vstup Nemecka do recesie. Očakávame, že v medzikvartálnom porovnaní zaznamenala nemecká ekonomika v 3. štvrťroku pokles o 0,1 % po 0,1-percentnom poklese v 2. štvrťroku,“ uviedol EIU.
S recesiou v 3. kvartáli počíta aj nemecká centrálna banka, ktorá to naznačila už pred viac ako týždňom. Ak sa odhad centrálnej banky a EIU naplní, bude to znamenať technickú recesiu. Tá je charakterizovaná ako pokles hospodárstva dva kvartály po sebe. Zároveň pôjde o prvú recesiu v Nemecku po šiestich rokoch.
Nemecko je najväčšia ekonomika Európskej únie a recesiu v tejto krajine pocítia aj ďalšie štáty. Oficiálne údaje o vývoji nemeckého hospodárstva za 3. kvartál budú zverejnené 14. novembra.
Podľa EIU nebudú od recesie v 2. polroku tohto roka príliš vzdialené ani Británia a Taliansko. V obidvoch prípadoch inštitút predpokladá v 3. a vo 4. štvrťroku rast na úrovni 0 až 0,1 %.
„Svetlým bodom v Európe je zatiaľ Francúzsko, ktoré by si malo udržať najvyššie tempo rastu spomedzi najväčších ekonomík Európskej únie,“ dodal EIU. Pre Francúzsko predpokladá inštitút rast v 3. a vo 4. kvartáli na úrovni 0,4 % a 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy