Miera inflácie v Nemecku sa v októbri spomalila na 20-mesačné minimum

Miera inflácie v Nemecku sa v októbri spomalila, už tretí mesiac po sebe, pričom dosiahla najnižšiu úroveň za 20 mesiacov. Informoval o tom v stredu nemecký štatistický úrad Destatis, ktorý zverejnil predbežné údaje.
Spotrebiteľské ceny sa v Nemecku v októbri zvýšili medziročne o 1,1 % po 1,2-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia však očakávali ešte výraznejšie spomalenie miery inflácie na 1 %.
Napriek tomu, že spotrebiteľské ceny nespomalili rast do takej miery, ako ekonómovia očakávali, októbrová miera inflácie je najnižšia od februára 2018. Vtedy dosiahla rovnakú hodnotu 1,1 %.
Pod spomalenie inflácie sa podpísali najmä ceny energií, ktoré zrýchlili tempo poklesu, ako aj ceny potravín, pri ktorých sa zasa spomalilo tempo rastu. Ceny energií klesli v októbri medziročne o 2,1 % po septembrovom poklese o 1,1 %. Ceny potravín vzrástli o 1,1 %, zatiaľ čo v septembri rast dosiahol 1,3 %.
Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny po septembrovej stagnácii zvýšili. Rast bol však iba minimálny, dosiahol 0,1 %.
Harmonizované spotrebiteľské ceny sa v októbri zvýšili medziročne o 0,9 %. Udržali si tak tempo rastu zo septembra. Ekonómovia očakávali, že tempo rastu sa zmierni na 0,8 %. Aj pri 0,9-percentnej hodnote je to najnižšia harmonizovaná miera inflácie od novembra 2016, keď dosiahla 0,8 %.
V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny v októbri zvýšili o 0,1 %, zatiaľ čo v septembri v rovnakom rozsahu klesli. Ekonómovia očakávali stagnáciu.
Konečné údaje o vývoji inflácie zverejní Destatis 13. novembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy