Kvartálny zisk Bayeru klesol takmer o 64 %, počet sťažovateľov za Roundup rastie

Nemecký chemický a farmaceutický koncern Bayer oznámil za 3. štvrťrok prepad zisku takmer o 64 %, pod čo sa však podpísal fakt, že v rovnakom období minulého roka zaznamenal vysoké jednorazové príjmy. To potvrdil aj upravený zisk bez započítania mimoriadnych položiek, ktorý vzrástol o viac než 6 %. Firma, ktorá zápasí s kauzou spojenou s herbicídom Roundup, zároveň informovala, že počet sťažovateľov v USA sa od júla zvýšil o vyše 24.000.
Bayer v stredu uviedol, že jeho čistý zisk dosiahol v 3. štvrťroku 1,04 miliardy eur (1,05 USD/akcia), čo medziročne predstavuje pokles o 63,9 %. Dôvodom sú vysoké zisky z predaja viacerých aktív v minulom roku. Zisk bez započítania mimoriadnych položiek však na akciu dosiahol 1,16 USD, zatiaľ čo v 3. kvartáli minulého roka to bolo 1,09 USD.
Zisk pred úrokmi, daňami a odpismi (EBITDA) dosiahol 2,29 miliardy eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to znamená rast o 7,5 %. Prispel k tomu zvýšený predaj pesticídov, osív a niektorých farmaceutických produktov.
Celkové tržby sa zvýšili o vyše 6 % na 9,83 miliardy eur. Po úprave o kurzové vplyvy a zmeny v portfóliu tržby vzrástli o 5,4 %.
Za celý rok Bayer očakáva tržby na úrovni približne 43,5 miliardy eur. Po úprave o kurzové vplyvy a zmeny v portfóliu to znamená rast približne o 4 %.
Firma zároveň oznámila, že v súvislosti so žalobami v USA v kauze herbicídu Roundup, dosiahol počet sťažovateľov, podľa ktorých je herbicíd zodpovedný za ich onkologické ochorenie, už okolo 42.700. V júli ich bolo približne 18.400.
Firma na prudký rast počtu sťažovateľov upozornila už v polovici októbra. Bayer je však presvedčený, že ide o zámerné urýchlené zvyšovanie počtu sťažovateľov v očakávaní urovnania. Ako dodal, investície do televíznej reklamy v prospech sťažovateľov sa v 3. štvrťroku v porovnaní s celým 1. polrokom zhruba zdvojnásobili. Navyše, počet sťažovateľov podľa Bayeru neznamená, že žaloby v prípade Roundup sú opodstatnené.

Súvisiace články

Aktuálne správy