Francúzska ekonomika v 3. kvartáli vzrástla viac, ako sa čakalo

Francúzska ekonomika v 3. kvartáli prekonala očakávania analytikov, keď vzrástla viac, ako odhadovali. To ukazuje, že je odolnejšia voči spomaleniu globálnej ekonomiky ako krajiny závislé od obchodu, ako sú napríklad Nemecko a Taliansko. Ukázal to prvý odhad štatistického úradu INSEE.
Podľa predbežných výsledkov sa hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska v období júl-september zvýšil o 0,3 % oproti predchádzajúcemu štvrťroku, keď tiež vzrástol medzikvartálne o 0,3 %.
Druhé najväčšie hospodárstvo eurozóny je tak jedným z najodolnejších v regióne, pokiaľ ide o negatívny vplyv obchodného napätia vo svete a neistoty okolo brexitu. Analytici pritom Francúzsku predpovedali spomalenie medzikvartálneho tempa rastu v 3. štvrťroku na 0,2 %.
Rozdelenie HDP na strane výdavkov ukázalo, že rast výdavkov francúzskych domácností sa v 3. kvartáli zrýchlil na 0,3 % z 0,2 % v predchádzajúcom štvrťroku, zatiaľ čo rast tvorby hrubého fixného kapitálu sa spomalil na 0,9 % z 1,2 %.
Celkový domáci dopyt bez zmien stavu zásob prispel k rastu HDP 0,5 bodu.
Import v 3. štvrťroku ožil a zvýšil sa o 1,4 % (po poklese o 0,3 % v 2. kvartáli) a export vzrástol o 0,3 % (po znížení o 0,1 %). Bilancia zahraničného obchodu tak prispela k rastu HDP zápornou hodnotou -0,4 bodu.
Stabilný medzikvartálny rast Francúzska kontrastuje s očakávaným poklesom HDP Nemecka, už druhý štvrťrok po sebe, čo bude znamenať recesiu najväčšej európskej ekonomiky.
V prostredí zvyšujúceho sa nepriateľstva v obchode sa ukázala ako veľmi prospešná sila Francúzska v službách a domácej spotrebe. Nemecký vývoz totiž veľmi trpí v dôsledku závislosti krajiny od čínskeho trhu.
Ale aj francúzske hospodárstvo sa od minulého roka, keď vzrástlo o 1,7 %, spomaľuje. Európska komisia očakáva, že sa tento rok jeho výkon zvýši o 1,3 %, v nasledujúcom roku 2020 o 1,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy