Švédske regulačné úrady zvažujú sankcie proti Swedbank za pranie peňazí

Švédske regulačné úrady zvažujú sankcie proti bankovej skupine Swedbank za porušenie opatrení na boj proti praniu špinavých peňazí. Rozhodnutie sa očakáva na budúci rok. Oznámil to v utorok švédsky Úrad pre finančný dohľad.
Vyšetrovanie podozrivých transakcií odhalilo, že aj švédska banka bola zapletená do rozsiahleho škandálu okolo prania špinavých peňazí cez pobočky v pobaltských štátoch.
Vyšetrovanie sa týka riadenia a kontroly dodržiavania opatrení proti praniu peňazí a stále prebieha v spolupráci s úradmi pre dohľad v Estónsku, Lotyšsku a Litve.
Estónsky dozorný úrad separátne zvažuje sankcie proti dcére Swedbank v pobaltskej krajine.
Škandál vypukol po tom, ako švédska televízia vo februári informovala, že cez estónsku pobočku banky mohli pretiecť miliardy nezákonných prostriedkov. Bývalá generálna riaditeľka Birgitte Bonnesenová bola preto v marci odvolaná z funkcie.
Swedbank vo svojom vyhlásení uviedla, že „mnohé z kľúčových zistení úradu pre dohľad, korešpondujú s jej vlastnými zisteniami“.
V apríli vytvorila Swedbank oddelenie boja proti finančnému zločinu a najala si právnickú firmu Clifford Chance, aby viedla interné vyšetrovanie. A v utorok oznámila, že v 4. štvrťroku by mala dokončiť približne 70 zo 132 iniciatív, ktoré plánuje na zdokonalenie postupov a podporu svojho systému.
Novým generálnym riaditeľom banky sa stal Jens Henriksson a bývalý švédsky premiér a exminister financií Goran Persson prevzal funkciu predsedu predstavenstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy