Deficit USA v obchode s tovarmi v septembri klesol o 3,6 %

Schodok USA v obchode s tovarmi sa v septembri znížil. Obchodné spory totiž obmedzili prílev tovarov, to však zrejme nezmení očakávania týkajúce sa spomalenia rastu ekonomiky v 3. kvartáli.
Deficit obchodu s tovarmi v septembri klesol o 3,6 % na 70,4 miliardy USD (63,38 miliardy eur), uviedlo to americké ministerstvo obchodu. Export sa znížil o 1,6 %. Dôvodom bol pokles vývozu potravín a krmív rovnako ako áut. Dovoz tovarov padol o 2,3 %, keď sa znížil import priemyselných tovarov, kapitálových tovarov, motorových vozidiel a spotrebiteľských tovarov.
Ministerstvo obchodu tiež uviedlo, že zásoby v maloobchode sa v septembri zvýšili o 0,3 % po poklese o 0,2 % v predchádzajúcom mesiaci. Maloobchodné zásoby bez započítania motorových vozidiel a autosúčiastok takisto stúpli o 0,3 % po znížení o 0,2 % v auguste.
Veľkoobchodné zásoby však v septembri klesli o 0,3 % po stagnácii v auguste.
Čísla prichádzajúce z USA signalizujú spomaľovanie ekonomiky. Ekonómovia predpokladajú, že hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov v 3. kvartáli expandoval medziročne o 1,7 % po náraste o 2 % v 2. štvrťroku. V prvých troch mesiacoch (od januára do marca) si polepšil o 3,1 %. Predbežné oficiálne čísla o vývoji HDP v 3. kvartáli budú zverejnené v stredu (30. 10.).

Súvisiace články

Aktuálne správy