Rast cien v slovenskom priemysle naďalej spomaľuje

V septembri ceny priemyselných výrobcov na Slovensku v úhrne medziročne vzrástli o 0,8 %.

Rast cien v priemysle na Slovensku naďalej spomaľuje. V septembri ceny priemyselných výrobcov v úhrne medziročne stúpli o 0,8 %, kým v auguste ich rast dosiahol 1,1 %. Dynamika výrobných cien pritom kontinuálne klesá od mája tohto roka, kedy ich rast dosiahol 3,3 %. V priemere za prvé tri štvrťroky tohto roka tak priemyselné ceny na Slovensku vzrástli o 2,9 %. Medzimesačne v septembri oproti augustu ceny priemyselných výrobcov v úhrne klesli o 0,2 %, kým v auguste rástli o 0,3 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko spomalili medziročný rast z augustových 2 % na septembrových 1,3 %. Zvýšili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 4,6 % a ťažby a dobývania o 3,7 %. Klesli ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 1,3 %, priemyselnej výroby o 0,4 %. V rámci samotnej priemyselnej výroby rástli najmä ceny výroby elektrických zariadení o 6,9 %, naopak najvýraznejšie klesli ceny výroby koksu a rafinovaných ropných produktov o 9,7 %. Medzimesačne ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko klesli v septembri oproti augustu o 0,3 %.

Pri exportných cenách štatistici zaznamenali v septembri ich medziročný rast rovnako ako v auguste o 0,6 %. Zvýšili sa ceny ťažby a dobývania o 6,3 %, dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 1 %, priemyselnej výroby o 0,6 %. Klesli ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 1,1 %. V priemyselnej výroby vzrástli najmä exportné ceny výroby textilu, odevov, kože, kožených výrobkov o 14,5 % a ostatnej výroby, opravy a inštalácie strojov o 8,5 %. Na druhej strane klesli hlavne exportné ceny počítačových, elektronických a optických výrobkov o 6,7 %. Medzimesačne sa exportné ceny v priemysle v septembri oproti augustu znížili o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy