Investovanie do umenia: Tri špecifiká, ktoré sa neoplatí prehliadnuť

, TheSmartSet Foto: SITA/AP

Umenie sa stáva v ostatnom čase medzi investormi nesmierne populárne. Niektorí experti dokonca začínajú tvrdiť, že záujem je až prehnaný a z určitého pohľadu celkom iracionálny.

Značná časť investorov do umenia sú skôr zberatelia, finančné zhodnotenie diel nie je pre nich primárnym dôvodom pre nákup. Potenciálne zhodnotenie investície do umenia je ale natoľko lákavé, že začína narastať podiel tých, ktorým ide v prvom rade o zárobok.

Investície do umenia majú svoje špecifiká, rovnako ako akcie, dlhopisy alebo komodity. Stoyan Sgourev, profesor na ESSEC Business School, upozorňuje na tri zjavné riziká.

Oceňovanie
Z hľadiska oceňovania aktív je umenie oveľa komplikovanejšie než napríklad akcie. Dôvodom je nízka likvidita. Zatiaľ čo v prípade akcií, dlhopisov alebo komodít majú investori neustále informácie o trhovej cene, pri umení sa ju dozvie až vo chvíli, keď danú transakciu zrealizujú.

Neprehľadnosť trhu
Situácia je daná roztrieštenosťou a tiež skutočnosťou, že určitá časť obchodov prebieha neverejne. To je problém predovšetkým pre neskúsených investorov, ktorí tak môžu za dielo zaplatiť pokojne aj niekoľkonásobok jeho skutočnej hodnoty, prípadne naopak predať výrazne lacnejšie.

Skryté náklady
Nech už je to buyer 's premium, prirážka pri aukcii, ktorú si rôzne aukčné siene určujú rôzne, alebo naopak provízia predávajúceho či náklady spojené s prevozom diela, jeho uloženie v depozitáre, poistenie, odborné čistenie a podobne.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy