Americkí zamestnávatelia vytvárajú menej pracovných miest, klesá aj ochota zvyšovať mzdy

Podľa prieskumu Národnej asociácie podnikových ekonómov v uplynulých troch mesiacoch vytváralo nové pracovné miesta iba 20 % oslovených firiem, v júlovom prieskume to boli viac dve tretiny

Tvorba nových pracovných miest v americkom súkromnom sektore sa nachádza na sedemročnom minime. Podľa prieskumu, o ktorom informovala v pondelok Národná asociácia podnikových ekonómov (NABE), nových zamestnancov počas posledných troch mesiacov prijalo iba 20 % firiem, čo bolo najmenej od októbra 2012. V predchádzajúcom júlovom prieskume hlásili nové pozície dve tretiny oslovených firiem.

Zvyšuje sa tiež podiel spoločností, ktoré hlásia spomalenie rastu tržieb a ziskov. NABE v budúcom roku očakáva aj ochladenie širšej ekonomiky. To čiastočne súvisí s colnou vojnou medzi USA a Čínou, ktorá mnohým firmám zvyšuje náklady a tlačí na tržby. Obavy o hospodársky rast sa pravdepodobne odrážajú na nižšej ochote zamestnávateľov zvyšovať mzdy, hoci nezamestnanosť sa nachádza na 50-ročnom minime.

V aktuálnom prieskumu NABE hlásila rast platov iba tretina firiem, kým v rovnakom období vlaňajška ich o bola viac ako polovica, uviedla agentúra AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy