Deutsche Bahn požaduje v dôsledku kartelu odškodné pol miliardy eur

Nemecké štátne železnice Deutsche Bahn (DB) požaduje v súvislosti s kartelom výrobcov nákladných vozidiel odškodné vo výške 500.000.000 eur. Túto sumu zaplatili DB, armáda a ďalšie spoločnosti v dôsledku cenových dohôd.
Koncern plánuje, že v najbližšom období podá žalobu na Krajinskom súde v Mníchove. Podľa jeho údajov odborníci vypočítali túto sumu v odbornom posudku. Armáda a ďalších 40 spoločností z rôznych odvetví odstúpili svoje nároky v prospech DB. „Koncern DB a armáda v časoch kartelu kúpili tisíce nákladných vozidiel,“ píšu železnice vo vyhlásení. Teraz sa výrobcovia musia zodpovedať za svoju dohodu. „Sme otvorení vzájomnej dohode, preto sme členom kartelu ponúkli rokovania,“ oznámil DB.
Európska komisia uložila výrobcom v rokoch 2016 a 2017 pokuty v celkovej výške takmer štyri miliardy eur. Podľa jej zistení si spoločnosti MAN, Daimler, Volvo/Renault, DAF, Iveco a Scania v rokoch 1997 až 2011 vymieňali rôzne informácie, napríklad o cenách. Najvyššiu pokutu vo výške zhruba jednej miliardy eur musel zaplatiť nemecký Daimler.

Súvisiace články

Aktuálne správy