Agentúra Fitch potvrdila ratingové hodnotenie Poľska

Rast poľskej ekonomiky však podľa agentúry dosiahol svoj cyklický vrchol vlani, kedy sa zväčšila o 5,2 %, v tomto roku prognózuje spomalenie na 4,1 %.

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila Poľsku dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej mene na úrovni A- so stabilným výhľadom. Fitch však predpokladá, že po dobrom fiškálnom výkone v roku 2018, kedy sa deficit verejných financií krajiny znížil o 1,1 percentuálneho bodu na 0,4 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), sa poľský schodok verejných financií výrazne prehĺbi, keďže vláda zvyšuje sociálne výdavky. Fitch očakáva, že deficit bude kulminovať na úrovni 2,3 percenta HDP v roku 2020, ale potom v roku 2021 opäť klesne na 1,9 percenta HDP.

Agentúra preto zrevidovala prognózu verejného dlhu Poľska a odhaduje, že za rok 2019 bude vo výške 50,5 percenta HDP, hoci doteraz predpovedala, že bude na úrovni 49 percent HDP. Fitch dodáva, že rast poľskej ekonomiky dosiahol svoj cyklický vrchol vlani, keď sa zväčšila o 5,2 percenta. V tomto roku ratingová agentúra predpokladá spomalenie hospodárskeho rastu Poľska na 4,1 percenta, v budúcom roku na 3,3 percenta a v roku 2021 na 2,9 percenta. „Všeobecnejšie spomalenie v eurozóne bude v prognózovanom horizonte v Poľsku pôsobiť ako brzda na zahraničný dopyt,“ dodala agentúra.

Súvisiace články

Aktuálne správy