Ceny priemyselných výrobcov v auguste vzrástli medziročne o 1,1 %

Ceny v slovenskom priemysle rástli aj v auguste. V úhrne boli medziročne vyššie o 1,1 %, čo oproti júlu znamenalo spomalenie rastu o 0,4 percentuálneho bodu. V priemere za osem mesiacov ceny priemyselných výrobcov vzrástli medziročne o 2,5 %. Medzimesačne v auguste oproti júlu vzrástli priemyselné ceny o 0,3 %.

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh v auguste vzrástli v medziročnom porovnaní o 2 %. Najviac sa zvýšili ceny ťažby a dobývania o 6 %. Klesli ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 1,9 %. V priemyselnej výrobe sa zvýšili najviac ceny výroby elektrických zariadení, a to o 6,3 %. Medzimesačne ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko ostali na rovnakej úrovni.

Ceny priemyselných výrobcov pre export vzrástli v auguste medziročne o 0,6 %. Zvýšili sa najmä ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 4,8 %. Klesli ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 1,4 %. V priemyselnej výrobe vzrástli najviac ceny textilu, odevov, kože, kožených výrobkov o 11,5 %. Medzimesačne exportné ceny v auguste oproti júlu stúpli o 0,4.

Súvisiace články

Aktuálne správy