Koniec rastu: Výnosové krivky nehovoria absolútne nič, centrálne banky majú dostatok munície

, CNBC FotoYT/Bloomberg Politicsc

Obavy z recesie rastú, trh pozorne sleduje rôzne metriky, ktoré vysielajú varovné signály. Nie vždy sa im ale dá veriť.

„Môj názor bol vždy taký, že výnosová krivka nepredpovedá absolútne nič. Čo vám povie je, že budete mať recesiu, ak s tým nič neurobíte,“ hovorí Viktor Shvets, stratég Macquarie Commodities and Global Markets. Fiškálna zodpovednosť a štrukturálne reformy sú teoreticky dobrými nápadmi, takmer nikdy ale v praxi nefungujú, dodáva stratég.

Výnosy 10-ročných amerických dlhopisov sa v stredu dostali pod výnosy dvojročných. Táto tzv. obrátená výnosová krivka sa historicky považuje za indikátor príchodu recesie. Americké trhy po inverzii poklesli a priemyselný index Dow Jones stratil okolo 800 bodov. Sadzby sa opäť obrátili vo štvrtok ráno v ranných obchodovaniach na ázijských trhoch. é obchodné hodiny.

Inverzia výnosovej krivky môže podľa Viktora Shvetsa ukazovať, že globálna ekonomika sa spomaľuje. Podľa analytika je to kvôli nedostatku likvidity, absencii reflačnej dynamiky a deglobalizácii obchodných a kapitálových tokov. „Ak tieto prvky zmeníte, výnosová krivka bude reagovať veľmi rýchlo,“ uviedol stratég pre CNBC a dodal, že „recesia sa rovná politickým chybám.“ Argumentuje tým, že centrálne banky budú mať vždy dostatok munície na to, aby sa ich politika prejavila. "Centrálne banky majú široký arzenál, nikdy im nedôjde munícia. Existuje množstvo nástrojov, ktoré centrálne banky môžu zaviesť okrem úrokových sadzieb."

Na otázku, či sa obáva, že trhy a ekonomika oslabia vplyv činnosti centrálnych bánk, Shvets otázku vrátil. "Mali by ste radšej hlbokú recesiu?" Mali by sa radšej zatvoriť továrne? Chceli by ste radšej aby krachovali banky a ľudia prišli o svoje vklady? Ak odpoveď znie" nie ", potom niet na výber, ako použiť rôzne formy liekov. Jednou z vecí, ktoré sme navrhovali, sú lieky, ktoré majú menšie vedľajšie účinky než menová politika. A myslím si, že sa musíme zamerať na tieto lieky, nie preto, že riešia problém, ale preto, že predlžujú život. To, čo by ľudia radi videli, je stroj večného rastu. Niečo, na čo sme si za ostatných 30, 40 rokov zvykli. Odtrhnúť sa od toho je bez nepríjemností takmer nemožné."

Vzhľadom na výber medzi resetovaním systému a nájdením nových spôsobov, ako rozšíriť rast, uviedol, že väčšina by si vybrala menej bolestnú možnosť. "Jednoducho to nemôže trvať večne," povedal. "Ale môžeme to predĺžiť o ďalšie desaťročie alebo aj dlhšie."

Súvisiace články

Aktuálne správy