Dôvera nemeckých podnikateľov klesla v júli na vyše 6-ročné minimum

Dôvera nemeckých podnikateľov pokračovala v poklese aj tento mesiac, pričom dosiahla najnižšiu úroveň za viac než šesť rokov. Ukázal to vo štvrtok zverejnený prieskum inštitútu pre výskum hospodárstva Ifo, ktorý je ďalším signálom, že najväčšia európska ekonomika smeruje do recesie.
Index podnikateľskej dôvery dosiahol v júli 95,7 bodu oproti júnovej hodnote 97,5 bodu. Pokles je podstatne výraznejší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s miernym poklesom indexu na 97,2 bodu. Júnová hodnota bola revidovaná mierne smerom nahor, keďže predbežný údaj poukazoval na 97,4 bodu.
Júlový údaj predstavuje pokles dôvery podnikateľov v nemeckú ekonomiku štvrtý mesiac po sebe, pričom index dosiahol najnižšiu hodnotu od apríla 2013.
Údaje poukazujú na nepriaznivý vývoj pre nemeckú proexportne orientovanú ekonomiku. Na tú vplývajú obchodné spory, oslabovanie zahraničného dopytu aj neistota súvisiaca s brexitom.
Ako povedal analytik VP Bank Thomas Gitzel, index podnikateľskej dôvery naznačuje, že nemecká ekonomika smeruje k recesii. Podobne sa vyjadril prezident Ifo Clemens Fuest, podľa ktorého sú nemecké firmy menej spokojné so súčasnou situáciou a, navyše, aj budúcnosť vidia stále viac skepticky.
Najmä vo výrobe sa nálada prudko zhoršuje. „Vo výrobnom sektore zaznamenáva dôvera podnikateľov voľný pád,“ povedal Fuest. Ako dodal, príslušný podindex zaznamenal najvýraznejší pokles od februára 2009.

Súvisiace články

Aktuálne správy