Ako sa zmenila čínska ekonomika za 30 rokov

, CNBC Foto: SITA/AP

Hospodársky rozmach, ktorý Čína zažila od roku 1989, spôsobil, že životná úroveň Číňanov je oveľa vyššia. Každý, kto chce porozumieť novej, globálnej asertivite z Pekingu, by sa mal dobre pozrieť na tieto ekonomické zmeny.

Mestská migrácia
Za 30 rokov sa Čína zmenila z primárne agrárneho obyvateľstva na národ obyvateľov miest. Toto sa udialo v rámci konsolidácie kedysi rôznorodého malého hospodárenia a boomu počtu migrantov, ktorí sa usadili v hospodárskych centrách krajiny. HDP najväčších čínskych miest prudko rástol. Kým pred 30 rokmi bol Shenzhen len malé mesto, dnes je to technologické centrum a jedno z ekonomicky najpotenciálnejších miest Číny.

V roku 1989, päť najväčších miest podľa hrubého domáceho produktu boli Šanghaj, Peking, Chongqing, Guangzhou a Tianjin, ako to vyplýva z analýzy čínskeho ekonomického novinára Wu Xiaoboa. V roku 2017 zostali Šanghaj a Peking na prvých priečkach, ale Shenzhen sa dotiahol na tretiu priečku. Okrem priaznivých vládnych politík, Shenzhen ťažil zo svojej blízkosti k miestnym továrňam a finančnému centru v Hongkongu. Mesto hostí čínske technologické giganty vrátane mien ako Huawei a Tencent.

Globálni obchodní partneri
Spojené štáty a Čína sú už viac ako rok v obchodnej vojne, ktorá má dopad na obe ekonomiky a narušila aj globálny obchod. Podľa niektorých názorov krajiny, ako napríklad Vietnam, India, Čile, Francúzsko a Nemecko, ale aj ďalšie, profitujú z toho, že dovozcovia v Číne a Spojených štátoch sa snažia vyhnúť zvýšenému clu a hľadajú tovar v tretích krajinách. Získanie tovaru z nových tovární a nových fariem však nedosahuje celkový objem obchodu, ktorý vytvárajú dve najväčšie ekonomiky sveta.

Čínski turisti po celom svete
Selfiechtivých čínskych turistov nájdeme po celom svete. Pred troma desaťročiami však o tak masívnom cestovaní do zahraničia mohli len snívať. Výskum cestovného ruchu z dielne COTRI  v Hamburgu predpovedá, že tento rok vycestuje do zahraničia až 180 miliónov Číňanov. V roku 1991 to bolo 2,13 milióna.

V roku 1989 mala Čína už desaťročie otvorenú ekonomiku, politickí lídri tento krok schválili koncom roku 1978. A zatiaľ čo HDP rástol, priemerný Číňan nebohatol a kvôli prísnym kontrolám ani necestoval do zahraničia.

Nepochopená globálnou komunitou
Wolfgang Georg Arlt, riaditeľ COTRI, povedal, že nie sú k dispozícii žiadne spoľahlivé čísla za roky 1989 a 1990, keďže sa Čína vyhýbala svetovej komunite po protestoch na námestí Nebeského pokoja v čínskom hlavnom meste Pekingu, ktoré násilne potlačila armáda.

Čína nemala takmer žiadne tvrdé devízové ​​rezervy, Spojené štáty a ďalšie krajiny uvalili na Čínu sankcie za tvrdý zákrok a hospodársky rast sa znížil z 11,2 % v roku 1988 na 4,2 % v roku 1989 a ďalej na 3,9 % v roku 1990. HDP sa však v roku 1991 zvýšil na 9,3 percenta, pričom sa začal dlhodobý nárast ročného rozmachu, niekedy to boli aj dvojciferné čísla. Vďaka tomu Čína dokázal preskočiť také krajiny ako je Kanada, Taliansko, Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko a Japonsko, aby sa stala druhou najväčšou ekonomikou na svete po Spojených štátoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy