Prezident Svetovej banky: Globálne zadlženie je privysoké

, CNBC Foto: SITA/AP

Po celom svete je príliš veľa dlhov za čo môže čiastočne Čína. Vyhlásil to prezident Svetovej banky David Malpass.

Čína požičala bilióny dolárov iným krajinám, vrátane USA. Podľa údajov amerického ministerstva financií Čína vlastní od januára 1,12 bilióna dolárov amerického dlhu.

Malpass bol od začiatku kritikom čínskeho úsilia o pôžičky na financovanie iniciatívy Novej hodvábnej cesty. Minulý rok vyhlásil, že tieto úvery znamenajú pre slabšie krajiny „nadmerné zadlženie s nízkou kvalitou projektov."

Vo štvrtok Malpass uviedol, že Čína je ochotná tieto snahy obmedziť. „Chcú mať lepšie vzťahy s inými krajinami a byť súčasťou svetového systému. Očakávam, že v tomto budeme úspešní a budeme mať dobré vzťahy s Čínou.“

Malpass tiež kritizoval Čínu za to, že si brala nízko-nákladové pôžičky od Svetovej banky napriek tomu, že je druhou najväčšou ekonomikou na svete a prekonala hranicu príjmov bánk pre nízko nákladové úvery v roku 2016. „Čína si uvedomuje, že jej pozícia dlžníka v banke sa musí znížiť,“ povedal Malpass. Poznamenal tiež, že pôžičky Svetovej banky pre Čínu klesajú a očakáva, že to bude pokračovať aj v nasledujúcich troch rokoch.

Doterajší šéf Svetovej banky Jim Yong Kim sa funkcie vzdal tri roky pred skončením svojho mandátu. Malpass bol do funkcie zvolený minulý piatok. Pred zvolením do čela Svetovej banky na päťročné funkčné obdobiep racoval ako hlavný ekonóm Bear Sterns, bývalej významnej americkej investičnej banky, v čase jej kolapsu počas finančnej krízy v roku 2008. Neskôr zastával post námestníka ministra financií pre zahraničné záležitosti v terajšej americkej administratíve. Malpass (62) je republikán, podobne ako Trump, a je otvorene skeptický voči multilaterálnym medzinárodným inštitúciám. Je tiež považovaný za tzv. jastraba, teda stúpenca tvrdej línie voči Číne. Už nominácia Malpassa vyvolala vlnu kritiky. Mnohí to považovali za urážku globálneho poslania banky, ktorou je boj proti chudobe.

Súvisiace články

Aktuálne správy