Americkí ekonómovia očakávajú pokračovanie silného rastu

Národná asociácia podnikových ekonómov považuje za najväčšie riziko pre hospodársky rast spory USA s hlavnými obchodnými partnermi

Americká ekonomika bude pokračovať v silnom raste, ktorý však môžu poškodiť spory s hlavnými obchodnými partnermi v dôsledku politiky administratívy prezidenta Donalda Trumpa. Vyplýva to z prieskumu, o ktorom informovala v pondelok Národná asociácia podnikových ekonómov (NABA). Tohtoročný rast ekonómovia odhadujú na úrovni 2,9 percenta po tom, čo sa vlani najväčšia svetová ekonomika zväčšila o 2,2 %. V roku 2019 má hrubý domáci produkt (HDP) USA vzrásť o 2,7 %.

Možnosť, že najväčšiu svetovú ekonomiku zasiahne v budúcom roku recesia, považuje veľká väčšina oslovených ekonómov za nepravdepodobnú. Spory v globálnom obchode, najmä medzi USA a Čínou, označilo za najväčšie ekonomické riziko 40 % expertov. Washington a Peking počas tohto roka zaťažili vzájomný obchod novými dovoznými clami na tovary v hodnote stoviek miliárd dolárov.

Americké clá na čínske produkty, ktorých ročný dovoz do USA má hodnotu 200 mld. USD, sa mali k 1. januáru 2019 podľa pôvodného plánu zvýšiť z úrovne 10 percent na 25 percent. Na rokovaniach s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom však Trump počas víkendu súhlasil s ich odložením. Krok je súčasťou 90-dňového prímeria v obchodných sporoch, na ktorom sa dohodli predstavitelia v rámci summitu organizácie G20 v Buenos Aires.

Súvisiace články

Aktuálne správy