Kurz eura vzrástol na 1,1279 USD/EUR

Spoločná európska mena v utorok zastavila prepad z uplynulých dní a mierne posilnila. Kurz eura sa v podvečer dostal až na 1,1279 USD/EUR, keď v pondelok (12. 11.) klesol až na 1,1216 USD/EUR, čo bolo najmenej od júna 2017.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila v utorok referenčný kurz na 1,1261 (v pondelok: 1,1265) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8880 (0,8877) eura.
Euro však zostáva vo víre politických turbulencií, upozornil devízový expert BayernLB Manuel Andersch. Aktuálne majú na spoločnú menu negatívny vplyv dve veľké politické témy – brexit a spor o taliansky rozpočet.
Európska komisia (EK) pred tromi týždňami odmietla návrh talianskeho rozpočtu a vrátila ho vláde na dopracovanie. Rím má čas dodnes, aby EK odpovedal. Predstavitelia vládnej koalície sa postavili proti požiadavke Bruselu a opakovane vyhlásili, že rozpočet nezmenia. Zatiaľ nie je jasné, ako Rím odpovie EK.
Nové makroekonomické údaje nemali vplyv na spoločnú európsku menu. Index dôvery nemeckých investorov inštitútu ZEW, ktorý odráža ich očakávania na najbližších 6 mesiacov, sa v novembri nečakane zvýšil. Hodnotenie aktuálnej situácie sa však zhoršilo.

Súvisiace články

Aktuálne správy