Spravodlivosť do vlastných rúk: Klientom v núdzi pomohol novodobý Robin Hood

, ČTK Foto: getty images

Keď si chcel niekto vziať úver ale nespĺňal podmienky, preposlal mu na účet peniaze, aby si dotyčný pôžičku vziať mohol. Vďační klienti sa mu zakaždým zaviazali, že peniaze vrátia, hneď ako to bude možné. Niektorí ale svoj sľub nesplnili.

Na novodobého Robina Hooda prekrstili talianske médiá riaditeľa bankovej pobočky, ktorý prevádzal peniaze z kont bohatých klientov na kontá chudobným, aby splnili podmienky pre odklepnutie úveru. Za sedem rokov Gilberto Baschiera previedol zhruba milión eur. Riadilo sa tým, že banka má nielen poskytovať ochranu sporiteľom, ale im aj pomáhať v núdzi. Za podvod a spreneveru bol podmienečne odsúdený na dva roky.

K tomu, že dostal iba podmienečný trest, prispela skutočnosť, že sám z týchto prevodov nijako neprofitovali, informovala britská BBC. Päťdesiatnik, ktorý riadil pobočku banky v mestečku Forni di Sopra vo Friulských Dolomitoch, bol po zistení, že na kontách chýba takmer milión eur, okamžite prepustený. Popri podmienečnom treste mu súd siahol na dom.

"Riaditeľ miestnej banky v mestečku nie je ako ostatní obyvatelia. Je to boh, ktorý slovami, áno 'a, nie' môže zmeniť život človeka navždy," opísal jeho postavenie denník La Stampa.

"Tie peniaze by som im vrátil," tvrdí Baschiera, ktorý svoj čin neľutuje. Považuje ho za vzburu proti "systému, ktorý penzistom dáva len nevyhnutné minimum a mladým zhola nič". Z toho dôvodu sa rozhodol nastoliť spravodlivosť podľa seba. "Keď to prasklo, zatelefonoval som všetkým, ktorých som obral, a vysvetlil im, prečo som to urobil," spomína podľa talianskych médií svojrázny bankár. "Chcel tak pomôcť tým majiteľom účtu, ktorí nespĺňali podmienky na úver," vysvetľuje jeho právny zástupca Roberto Mete. "Vytvoril taký tieňový systém financovania," konštatuje Mete. "Bol presvedčený, že môže ľuďom pomôcť. Ale nakoniec stratil prácu aj strechu nad hlavou," zhrnul jeho právny zástupca.

Súvisiace články

Aktuálne správy