Ekonomika Saudskej Arábie zrýchlila rast, vláda chce ešte zvýšiť výdavky

Ekonomika Saudskej Arábie vzrástla v 2. kvartáli najvýraznejšie za 1,5 roka, rast súkromného sektora však zostáva veľmi slabý.
Hrubý domáci produkt (HDP) Saudskej Arábie upravený o infláciu vzrástol v 2. kvartáli medziročne o 1,6 %. Tempo rastu sa tak zrýchlilo, keď v 1. štvrťroku predstavoval 1,2 %. Rast bol tak najvyšší od 4. štvrťroka 2016.
Ekonomiku však nahor potiahol takmer výhradne vládny sektor. Rast tohto sektora dosiahol 4 % oproti 2,7-percentnému rastu v 1. štvrťroku, keď vláda zvýšila výdavky.
Súkromný sektor, ktorý je kľúčový na dosiahnutie vládneho cieľa vytvoriť viac pracovných miest a znížiť rekordnú, takmer 13-percentnú nezamestnanosť, však zaznamenal rast len o 1,8 %. V 1. štvrťroku vzrástol o 1,1 %.
Saudskoarabská vláda zároveň oznámila, že vo zvyšovaní výdavkov chce pokračovať. Na budúci rok ich plánuje zvýšiť zhruba o 7 %. Ako uviedlo v nedeľu ministerstvo financií, výdavky by mali v roku 2019 dosiahnuť 1,106 bilióna rialov (253,84 miliardy eur) oproti tohtoročnému odhadu na úrovni 1,030 bilióna rialov.

Súvisiace články

Aktuálne správy