Taliansky rozpočet bude obsahovať základný príjem

, TASR Foto: SITA/AP

Taliansky minister hospodárstva Giovanni Tria povedal, že rozpočet na budúci rok bude zahŕňať aj základný príjem pre chudobných a skorší odchod do dôchodku.

Tria povedal v stredu na konferencii maloobchodníkov, že základný príjem pomôže zvládnuť sociálne dôsledky technologických zmien. A umožnenie skoršieho odchodu do dôchodku podľa neho poskytne firmám mladšiu, kvalifikovanejšiu pracovnú silu.

Protisystémové Hnutie piatich hviezd, ktoré vládne s pravicovo-populistickou stranou Liga Severu, v utorok (25. 9.) pohrozilo, že nepodporí rozpočet, pokiaľ nebude obsahovať základný príjem a skorší odchod do dôchodku spoločne s ďalšími opatreniami.

Zatiaľ však nie je jasné, aké ambiciózne budú tieto plány, ani ako sa majú financovať. Vláda má vo štvrtok (27. 9.) predstaviť hospodárske a finančné ciele, z ktorých vychádza rozpočet.
Finančné trhy počítajú s tým, že Tria ako bývalý akademik, ktorý nie je spojený ani s jednou zo strán, nedovolí prudký nárast výdavkov, ako sľubovala koaličná vláda, ani deficitu.
Tria sa vo svojom prejave snažil zachovať rovnováhu medzi prísľubom prorastového rozpočtu, ktorý by však nemal viesť k poklesu dôvery trhov ani k sporu s Európskou komisiou (EK).

Súvisiace články

Aktuálne správy