Ceny ropy vzrástli, cena Brentu sa posunula nad 77 USD za barel

Ceny ropy v pondelok vzrástli, pričom cena Brentu sa posunula nad hranicu 77 USD za barel (159 litrov). Trhy zareagovali na informácie o znížení počtu aktívnych ropných vrtov v USA a, navyše, vývoj na trhu stále viac ovplyvňujú blížiace sa americké sankcie na vývoz ropy z Iránu.
Spoločnosť Baker Hughes koncom minulého týždňa informovala, že americké ťažobné spoločnosti znížili v týždni počet aktívnych ropných vrtov o dva na 860. To znamená, že produkcia by sa v najbližšom období nemala zvyšovať.
Na trhy okrem toho pôsobia blížiace sa sankcie na vývoz ropy z Iránu, ktoré začnú USA uplatňovať od novembra. Ako uviedla konzultačná spoločnosť v oblasti energetiky FGE, viacero kľúčových zákazníkov Iránu už postupne obmedzuje dovoz ropy z blízkovýchodnej krajiny. „Vlády môžu mať silné reči. Môžu tvrdiť, že sa Trumpovmu nátlaku neprispôsobia. Firmy, ktorých sme sa pýtali, však zvyčajne odpovedali, že to (americké sankcie) radšej nebudú riskovať,“ dodala FGE.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s novembrovým kontraktom vzrástla do 8.25 h SELČ o 54 centov na 77,37 USD (66,61 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v októbri dosiahla 68,19 USD/barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke znamená rast o 44 centov.

Súvisiace články

Aktuálne správy