Japonská ekonomika vzrástla v 2. kvartáli najvýraznejšie za vyše dva roky

Japonská ekonomika vzrástla v 2. štvrťroku podstatne výraznejšie, než naznačoval rýchly odhad, ako aj v porovnaní s očakávaniami ekonómov, pričom tempo rastu dosiahlo najvyššiu úroveň za viac než dva roky. Ukázali to v pondelok zverejnené údaje japonskej vlády s tým, že pod lepší než očakávaný výsledok sa podpísali najmä kapitálové výdavky.
Podľa vládnych údajov vzrástla japonská ekonomika v 2. kvartáli v celoročnom prepočte o 3 %. Rýchly odhad poukazoval na rast na úrovni len 1,9 %. Ekonómovia boli o niečo optimistickejší, aj v tomto prípade však tempo rastu ich očakávania prekonalo, keďže počítali s rastom o 2,6 % až 2,7 %. Revidovaný údaj predstavuje najrýchlejšie tempo rastu japonskej ekonomiky od 1. štvrťroka 2016. Na porovnanie, v 1. kvartáli zaznamenala ekonomika pokles o 0,6 %.
Pokles v 1. štvrťroku ukončil zhruba dva roky trvajúci neprerušovaný rast japonskej ekonomiky. To bolo najdlhšie neprerušované obdobie ekonomického rastu v Japonsku za takmer tri desaťročia.
Medzikvartálne vzrástla ekonomika o 0,7 %. Rýchly odhad poukazoval na rast na úrovni 0,5 %. Výsledok potvrdzuje očakávania ekonómov. Prispeli najmä kapitálové výdavky, ktoré sa medzištvrťročne zvýšili o 3,1 %, zatiaľ čo rýchly odhad poukazoval na 1,3-percentný rast a ekonómovia počítali s rastom o 2,8 %.
Podľa Džuničiho Makina, hlavného ekonóma spoločnosti SMBC Nikko Securities, sa ekonomika vyvíja lepšie, než sa predpokladalo, a dá sa očakávať, že v tomto trende bude pokračovať. Dôvodom sú zvýšené investície v elektronickom sektore, v automobilovom aj chemickom priemysle. Navyše, spotrebiteľské výdavky sa udržujú na stabilnej úrovni.
Ako sa ukazuje, dodal Makino, doterajšia colná politika amerického prezidenta Donalda Trumpa nemala na vývoj japonskej ekonomiky výraznejší vplyv. Trump tento rok uvalil dovozné clá na japonskú oceľ a hliník podobne, ako to urobil aj voči iným krajinám. Zároveň však hrozí zavedením dovozných ciel na japonské autá a autokomponenty. V takom prípade by škody pre japonskú ekonomiku boli podľa analytikov väčšie, než po zavedení ciel na oceľ a hliník.

Súvisiace články

Aktuálne správy