Plán Qualcommu prevziať NXP podľa Číny neriešil obavy o hospodársku súťaž

Qualcomm svoju ponuku na prevzatie firmy NXP za 44 mld. USD zrušil, keďže platnosť jeho dohody o akvizícii vypršala, pričom stále nemal súhlas protimonopolného úradu Číny. Podľa analytikov to vystupňuje napätie v obchode medzi USA a Čínou.

Americký výrobca polovodičov Qualcomm Inc. v súvislosti so svojim návrhom prevziať holandskú firmu NXP Semiconductors podľa Pekingu nedokázal vyriešiť obavy Číny v oblasti ochrany hospodárskej súťaže. Plán Qualcommu realizovať akvizíciu za 44 mld. USD „nedokáže riešiť obavy o konkurenciu“, uviedol v piatok na svojej internetovej stránke bez ďalších podrobností čínsky Štátny úrad pre reguláciu trhu. Qualcomm svoju ponuku na prevzatie NXP zrušil tento týždeň v stredu, keď platnosť jeho dohody o akvizícii vypršala, pričom stále nemal súhlas Číny.

Keďže Peking schválenie odkladal, hoci USA a Európa akvizíciu odsúhlasili, vyvolalo to dohady, že Čína možno prípad využila ako páku v stupňujúcom sa spore s Washingtonom. Dohoda o akvizícii „bola rukojemníkom“ americko-čínskeho obchodného napätia, uviedla poradenská spoločnosť Eurasia Group. To, že Peking dohodu o prevzatí neschválil „vystupňuje napätie v obchode medzi týmito dvoma krajinami“, konštatovala Eurasia Group.

Qualcomm požiadal o posúdenie akvizície z hľadiska ochrany hospodárskej súťaže predtým, ako vypukol spor medzi Pekingom a americkým prezidentom Donaldom Trumpom, podľa ktorého Čína núti zahraničné firmy, aby jej odovzdávali svoje technológie. Vláda prezidenta Trumpa 6. júla uvalila clá na dovoz čínskych tovarov v hodnote 34 mld. USD. Peking odpovedal zvýšením ciel na dovoz z USA v rovnakej hodnote.

Súvisiace články

Aktuálne správy