Turecká líra: Neskúšajte chytiť padajúci nôž!

, CNBC Foto: SITA/AP

Turecká líra pokračovala v prepade po tom, čo centrálna banka krajiny ponechala úrokové sadzby bez zmien, čo posilnilo strach investorov ohľadom nezávislosti tejto inštitúcie. Investori za tým vidia Erdoganov vplyv na menovú politiku.

Napriek nárastu inflácie centrálna banka Turecka (CBRT) ponechala úrokové sadzby nezmenené. Líra reagovala poklesom. Mena v tomto roku stratila až 20 percent svojej hodnoty voči americkému doláru.

Prekvapujúci krok posilnil obavy investorov ohľadom nezávislosti banky. "Pokiaľ ide o líru, platí staré príslovie, neskúšajte chytiť padajúci nôž", povedal pre televíziu CNBC Neil Mellor, menový stratég BNY Mellon. Na otázku, či v blízkej budúcnosti má líra priestor na zotavenie, sa Mellor príliš optimisticky nevyjadril. "V súčasnosti je ťažké niečo také predpokladať, pretože nedávny rast inflácie bol dosť dramatický a niektoré známky stabilizácie budú potrebné ešte predtým, než si trh vydýchne."

Líra stratila 4 % svojej hodnoty v utorok, keď sa v páre s dolárom obchodovala za 4,9377 USD. Centrálna banka ponechala sadzby vo výške 17,75 %, očakávania analytikov ale hovorili o zvýšení najmenej o 100 bázických bodov.

Investori vnímajú tureckého prezidenta Erdogana ako autoritu s príliš veľkým vplyvom na menovú politiku, ktorá dáva zelenú rýchlej inflácii. Erdogan dlhodobo uprednostňuje rýchly hospodársky rast, inflácii krajiny je aktuálne neudržateľne vysoká, dosiahla 15 percent, čo je najvyššia úroveň od januára 2004 a ďaleko presahuje cieľové hodnoty centrálnej banky o 5 percent. Erdogan sa sám označuje za "nepriateľa úrokových sadzieb". Jeho obavy z politiky centrálnej banky vidieť aj v tom, že za ministra financii vymenoval svojho zaťa Berata Albayraka. Albayrak však verejne vyhlásil, že "nebude bojovať proti trhom" čo dáva investorom nádej, že banka sa bude riadiť skôr ekonomickými ukazovateľmi ako politikou. Preto podržanie sadzieb bolo pre mnohých šokom. CBRT sa ospravedlňovala tým, že vidí rýchlejšie opätovné vyváženie ekonomiky, čo ale mnohí analytici trhu spochybňujú.

"Faktom je, že júnové inflačné tlaky medziročne vzrástli o viac ako 300 bázických bodov a CBRT nerobí nič, takže ako môže dôveryhodná centrálna banka naznačovať, že sa zaujíma o infláciu?" pýta sa Tim Ash, stratég pre rozvíjajúce sa trhy spoločnosti Bluebay Asset Management.

Mellor označil infláciu spojenú so slabou menou za skľučujúcu vyhliadku, ktorá bude naďalej len strašiť investorov. "Myslím si, že najdôležitejšie je, že trh potrebuje vidieť presvedčivý krok od zodpovedných na prelomenie tohto stavu."

Súvisiace články

Aktuálne správy