Zabojujeme za lepšie ohodnotenie veterinárnych a potravinových inšpektorov

Agrorezort v súčasnosti nemá dostatok finančných prostriedkov na riešenie zlej situácie v odmeňovaní pracovníkov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR a ňou riadených organizácií. Pri tvorbe rozpočtu na rok 2019 však bude bojovať za lepšie ohodnotenie veterinárnych a potravinových inšpektorov. Pre TASR to uviedol Michal Feik z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.
Ministerstvo podľa neho dlhodobo upozorňuje na podpriemerné mzdové ohodnotenie zamestnancov ŠVPS a ňou riadených organizácií. „Agrorezort pri tvorbe štátneho rozpočtu pravidelne požaduje navýšenie mzdových prostriedkov vrátane zvýšenia počtu zamestnancov,“ zdôraznil s tým, že je to dôležité aj z pohľadu zvyšujúcich sa nárokov na veterinárne a potravinové kontroly, pričom ide aj o bezpečnosť spotrebiteľov.
MPRV však podľa neho v súčasnosti nemá dostatok financií na riešenie nepriaznivej situácie v odmeňovaní týchto pracovníkov. „Opätovne budeme bojovať za lepšie ohodnotenie veterinárnych a potravinových inšpektorov aj pri tvorbe rozpočtu na rok 2019,“ uistil Feik.
MPRV tak reagovalo na kritiku Slovenského odborového zväzu verejnej správy a kultúry (SLOVES), ktorý upozornil na nevyhnutnosť riešenia súčasného stavu odmeňovania zamestnancov regionálnych veterinárnych a potravinových správ (RVPS) a Ústavu štátnej kontroly veterinárnych biopreparátov a liečiv (ÚŠKVBL).
Na tento účel zorganizovali aj petíciu Za dôstojné platy, žiaden posun vo veci riešenia zlej finančnej situácie však doposiaľ nenastal. Uviedli to odborári v liste zaslanom TASR. „Z dôvodu neadekvátneho ohodnotenia zamestnancov sa táto práca stáva všeobecne neatraktívnou, čo sa prejavuje aj odlevom súčasných zamestnancov a malým záujmom o túto prácu zo strany vysokoškolsky vzdelaných mladých ľudí,“ upozornili s tým, že riešenie tohto stavu by sa malo stať prioritou vedenia ŠVPS aj agrorezortu.

Súvisiace články

Aktuálne správy