S rastúcimi ekonomickými očakávaniami sa zvyšuje aj ochota Slovákov nakupovať

Ekonomické očakávania obyvateľov Slovenska sa podľa prieskumu spoločnosti GfK v druhom štvrťroku tohto roka zlepšili o vyše šesť bodov na 19 bodov.

Očakávania Slovákov týkajúce sa hospodárskeho rozvoja krajiny sa v druhom štvrťroku tohto roka zlepšili. Podľa prieskumu spoločnosti GfK totiž ekonomické očakávania respondentov na Slovensku dosiahli v júni 19 bodov, čím sa oproti marcu zlepšili o 6,2 bodu.

Ako ďalej vyplýva z výsledkov prieskumu, príjmové očakávania Slovákov sa za posledné tri mesiace nezmenili. V júni dosiahli úroveň 24,7 bodu, čo je rovnaká úroveň ako v marci. Napriek tomu ochota obyvateľov Slovenska nakupovať rastie. Jej indikátor sa totiž v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom zvýšil o 4,7 bodu na úroveň 11,7 bodu.

Slováci tak boli pri ekonomických očakávaniach v druhom štvrťroku optimistickejší ako priemer Európskej únie. Ekonomické očakávania v 28 členských štátoch spoločenstva totiž v júni dosiahli 7,1 bodu, oproti 15 bodom z marca. „Dôvera v hospodársky rozvoj výrazne klesla v Nemecku, Francúzsku a Belgicku. Naopak, spotrebitelia v Španielsku a Taliansku vnímali domáci hospodársky rozvoj priaznivejšie,“ konštatuje GfK.

Očakávania príjmov zostali v priemere za celú úniu na porovnateľnej úrovni ako v marci, keď stúpli o pol bodu na 16,8 bodu. V Španielsku, Slovinsku a Grécku sa tento ukazovateľ v porovnaní s prvým štvrťrokom výrazne zvýšil. Ochota nakupovať v porovnaní s prvým štvrťrokom v júni naopak mierne klesla o 2,1 bodu na 17,6 bodu. Dvojciferný pokles vykázali v Bulharsku či Francúzsku, naopak rast zaznamenali v Slovinsku a Španielsku.

Celková spotrebiteľská atmosféra sa však v Európskej únii napriek horším ekonomickým vyhliadkam a klesajúcej ochote nakupovať zlepšuje. Indikátor spotrebiteľskej klímy v únii totiž v júni dosiahol 23,2 bodu, čo bolo o 2,6 bodu viac ako v marci. Úroveň indikátora sa tak dostala na najvyššiu úroveň od novembra 2007.

Súvisiace články

Aktuálne správy