ECB zaostrila na ďalšiu banku: Kolaps talianskeho finančného sektora by ohrozil celý európsky systém

, CNBC Foto: SITA/AP;YT/News Tv2000

Po mesiacoch špekulácií o zdraví talianskeho bankového sektora je v hľadáčiku záujmu ECB ďalší taliansky veriteľ. Európska centrálna banka požiadala Bancu Carige, aby prehodnotila svoje nové kapitálové limity v čase, keď sa snaží zvládnuť manažérsku krízu.

Európska centrálna banka (ECB) zamietla janovskej Banca Carige jej najnovší kapitálový plán a nariadila jej prijať nové opatrenia do 30. novembra tak, aby sa jej podarilo navýšiť kapitál do potrebného objemu do 30. decembra. Európska centrálna banka je ochotná lehotu predĺžiť v prípade, že dôjde k fúzii s inou bankou. Situáciu pozorne skúma aj talianska centrálna banka. "Sledujeme to veľmi pozorne, to je normálne, a tak to má byť," povedal novinárom jej zástupca Carmelo Barbagallo.

Banca Carige v posledných týždňoch stratila svojho predsedu a aj podpredsedu a dvoch členov predstavenstva, po nesúhlasoch s výkonným riaditeľom banky.

Problémy v talianskom bankovom sektore pretrvávajú od krízy, pričom jedným z najväčších problémov je narastanie nesplácaných úverov. Veneto Banca, Banca Popolare di Vicenza a Monte dei Paschi v uplynulom roku požadovali pomoc od talianskej vlády, aby sa vyhli širšiemu kolapsu. Prvé dva získali hotovosť vo výške 4,8 miliardy eur a štátne záruky vo výške 12 miliárd eur. Posledná z nich dostala hotovostnú injekciu vo výške až 6,6 miliárd eur. Analytici tvrdia, že niekoľko pokusov o záchranu talianskych bánk poukazuje na to, že mechanizmy na podporu bankových inštitúcií, ako sú tie v Taliansku, nestačia. Mohli by ohroziť celý európsky systém.

"Vypovedá to o tom, nakoľko robustný je mechanizmus v EÚ, pretože môžete urobiť niekoľko výnimiek predtým, ako začnete spochybňovať celý záchranný systém," povedal pre televíziu CNBC Luca Raffellini z agentúry Frost & Sullivan. Podľa neho je najlepší spôsob, ako znížiť úroveň zlých úverov v Taliansku, prostredníctvom "slušného trhu pre sekuritizáciu" – čo umožňuje zlúčenie viacerých druhov dlhov, napríklad dlh súvisiaci s hypotékami a úvermi z kreditných kariet, a predávať ich spoločne investorom. Avšak Raffellini si nemyslí, že také niečo podporí talianska vláda, ktorá sa dostala k moci v júni.

Rôzne staršie otázky, ako napríklad zlé pôžičky, nie sú výhradne len talianskym problémom. V celej Európe museli banky popracovať na svojich štrukturálnych problémoch. "Problémom európskych bánk je ziskovosť a pre mnohé z nich to súvisí s úrokovými sadzbami. Je pre nich neustále výzvou, aby dosiahli zisk," uviedol Daragh Quinn, senior viceprezident pre výskum európskych bánk z Keefe, Bruyette & Woods pre CNBC. V dôsledku krízy centrálne banky znížili úrokové sadzby s cieľom podporiť poskytovanie úverov a nakoniec aj rast ekonomiky. To, že sa tieto mierne hladiny úrokových sadzieb zvyšujú len postupne, znamená, že obdobie nízkych sadzieb tu zostane ešte nejaký ten čas. V dôsledku toho si banky nebudú môcť za svoje pôžičky výrazne viac účtovať, čo bude tlmiť ich zisky.

Okrem toho existujú aj nové politické a hospodárske obavy, ktoré by mohli zasiahnuť európske banky. "Ešte pred časom bol výhľad z hľadiska obchodu a európskej ekonomiky o niečo silnejší, možno, že v Taliansku sa vyskytla menšia politická neistota… Pokiaľ ide o rok 2019, samotná ECB posunula očakávania v rámci sadzieb", uviedol Quinn. "Kým nebude lepší výhľad, tržby neporastú a banky budú musieť bojovať," povedal.

Americká banka Goldman Sachs vo svojej poznámke klientom uviedla, že očakáva "tlmený štvrťrok, kedy európske banky budú mať slabší výkon v porovnaní s americkými partnermi". Podľa Goldman Sachs, európske banky čaká "mierny medziročný pokles" tržieb približne na úroeň 4 -percent, zatiaľ čo v prípade amerických sa očakáva rast medziročných príjmov na úrovni 9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy