Xenofóbia v nás: Vnímanie prisťahovalectva nás robí menej štedrými

, QZ Foto: SITA/AP

Prisťahovalectvo sa stalo ústrednou témou volieb a politiky na celom svete. Nemecko bolo posledným, kto kapituloval xenofóbnym tendenciám, pričom kancelárka Angela Merkelová zoslabila svoju politiku vítania utečencov a prisťahovalcov, aby upokojila imigračné hlasy v rámci vlastnej vlády.

Skupina výskumníkov Harvardskej univerzity sa zamerala na spoločné podnety pri reakcii na prisťahovalectvo v rozvinutých krajinách. Ich zistenia, ktoré minulý mesiac uverejnil Národný úrad pre ekonomický výskum, poukazujú na dezinformácie a predsudky.

Štúdia, pod ktorou sú podpísaní Alberto Alesina, Armando Miano a Stefanie Stantcheva, využili štatisticky reprezentatívnu vzorku 22 500 osôb z Francúzska, Nemecka, Talianska, Švédska, Spojeného kráľovstva a USA. V prieskume položili dve sady otázok. Jedna sa týkala prisťahovalcov, definovaných ako ľudí, ktorí žijú legálne v nových krajinách. Druhá sa týkala prerozdeľovania bohatstva a dávok sociálneho zabezpečenia. Poradie, v ktorom respondenti odpovedali na dve sady otázok, boli vyberané náhodne.

Výsledky štúdie ukázali, že uvažovanie o prisťahovalectve je efektívny spôsob, ako ich vyradiť zo sociálnych programov s cieľom znížiť chudobu.

Ľudia, ktorí najprv odpovedali na prisťahovalecké otázky, boli "viac odmietaví k prerozdeľovaniu, domnievajúc sa, že nerovnosť je menej vážnym problémom a stačí na charitu dávať menej," píšu výskumníci. Platí to v európskych krajinách, kde je podpora na sociálne dávky zvyčajne vysoká.

Prečo vôbec vnímanie prisťahovalectva okliešťuje našu štedrosť?

Pravdepodobne to súvisí s nepresným vnímaním prisťahovalcov. Respondenti z prieskumu vo všetkých krajinách videli prisťahovalcov ako chudobnejších, viac závislejších od dobrých životných podmienok a menej vzdelaných, než v skutočnosti sú.

S výnimkou Francúzov, všetci respondenti nadhodnotili podiel moslimských prisťahovalcov a podcenili podiel kresťanov. Tiež zle odhadovali množstvo prisťahovalcov, na viac než v skutočnosti je. V USA, krajine, kde bola rozdiel medzi vnímaním a skutočným počtom najvýraznejší, respondenti zaradili imigrantský podiel populácie v krajine na úrovni 36 %, hoci tvorí len 10 %.

Nepresné vnímanie, ako to vyplýva zo štúdie, je systematické vo všetkých krajinách. Tento druh predsudkov je politicky silným nástrojom pre tých, ktorí sa snažia obmedziť sociálne výhody. "Strany vystupujúce proti prerozdeľovaniu, dokonca aj tie, ktoré nemajú averziu voči prisťahovalectvu ako takému, môžu vsádzať na prisťahovaleckú kartu, aby vyhrotili reakciu proti prerozdeľovaniu", píšu vedci.

Súvisiace články

Aktuálne správy