Britské firmy potrebujú odpovede na otázky o vzťahoch s EÚ po brexite

Britská obchodná komora (BCC) v utorok upozornila vládu v Londýne, že firmy v Spojenom kráľovstve potrebujú poznať odpovede na otázky o vzťahoch krajiny s Európskou úniou (EÚ) po brexite.
Britská premiérka Theresa Mayová sa tento týždeň pokúša zjednotiť svoj kabinet, ktorý sa rozchádza v názoroch na budúce obchodné väzby s blokom, aby mohla Bruselu predložiť svoju víziu.     BCC vo svojom vyhlásení skonštatovala, že dva roky po tom, ako sa voliči v Británii v referende rozhodli pre odchod z EÚ, firmy stále nevedia, aké opatrenia budú platiť v mnohých oblastiach vrátane taríf, daní či letectva. Trpezlivosť podnikov dosahuje zlomový bod, vyhlásil generálny riaditeľ komory Adam Marshall.
Komora pripomenula vláde, že neistota v súvislosti s brexitom spôsobuje „výrazné spomalenie“ podnikateľských investícií v krajine, pričom mnohé firmy už pracujú na krízových plánoch na presun svojich peňazí inde.
Veľkí producenti, vrátane leteckého obra Airbus, ktorý zamestnáva 14.000 ľudí v Británii, varovali, že odídu z krajiny, ak dôjde k brexitu bez dohody. Teda ak Spojené kráľovstvo a EÚ nedosiahnu dohodu o budúcich obchodných vzťahoch pred jeho odchodom z bloku v marci 2019.      Niektorí členovia britskej vlády však bagatelizovali upozornenia firiem. Jeden z kľúčových stúpencov brexitu v kabinete, minister zahraničných vecí Boris Johnson, odmietol obavy podnikov.      Ale šéf BCC Marshall mu odkázal, že „podniky majú právo ozvať sa, keď je úplne jasné, že praktické otázky ovplyvňujúce konkurencieschopnosť firiem a živobytie miliónov ľudí zostávajú nezodpovedané“.
Británia má opustiť 28-členný blok v marci 2019 a aj EÚ varovala premiérku Mayovú, že musí urýchlene predložiť Bruselu realistické návrhy, inak riskuje odchod z bloku bez dohody.
Mayová sa v piatok (6.7.) stretne s kľúčovými členmi kabinetu, aby sa pokúsili „ukuť“ plán colných a obchodných vzťahov s úniou. Premiérka je ako medzi dvoma mlynskými kameňmi. Na jednej strane sú proeurópski poslanci, ktorí chcú udržať úzke ekonomické väzby s blokom a jeho trhom, a na druhej strane konzervatívni stúpenci brexitu, ktorí chcú úplný odchod z bloku, čo krajine umožní uzatvárať nové obchodné dohody po celom svete.
Stúpenci brexitu varovali premiérku, že by ju mohla zvrhnúť jej vlastná Konzervatívna strana, ak sa rozhodne pre kompromis, v rámci ktorého zostane Británia tesne zviazaná s pravidlami EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy