Maloobchod eurozóny v máji medzimesačne stagnoval

V rámci celej Európskej únie májové maloobchodné tržby medzimesačne stúpli o 0,3 %.

Sezónne upravené tržby maloobchodu v eurozóne v máji medzimesačne stagnovali, ale v rámci celej Európskej únie vzrástli o 0,3 percenta. Medziročne sa maloobchod eurozóny podľa kalendárne upravených údajov zväčšil o 1,4 percenta a v rámci celej EÚ o 2,3 percenta. Vyplýva to z odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval v utorok.

Slovenský maloobchod v máji podľa kalendárne a sezónne upravených údajov Eurostatu medzimesačne posilnil o 0,8 percenta a medziročne kalendárne upravené tržby maloobchodu SR sa zväčšili o 3,5 percenta.

V rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, maloobchod v máji medzimesačne najviac posilnil v Portugalsku (4,7 %), Lotyšsku (3,4 %) a v Slovinsku (3,1 %). Medzimesačný pokles evidovali v Nemecku (-2,1 %), Rakúsku (-0,7 %) a v Španielsku a Portugalsku (zhodne -0,1 %).

Medziročne sa májové maloobchodné tržby v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, najviac zvýšili v Maďarsku (7,7 %), Rumunsku (7,1 %) a v Lotyšsku (6,9 %). Najvýraznejšie oslabenie tržieb maloobchodu v porovnaní s májom minulého roka evidovali na Malte (-1,8 %), v Luxembursku (-1,2 %) a v Španielsku (-0,4 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy