Nemecký obchodný prebytok v apríli medziročne stúpol

Krajina v obchode s tovarmi v apríli vykázala prebytok 20,4 mld. eur, pričom v rovnakom mesiaci pred rokom bol v sume 17,8 mld. eur

Nemecký export tovarov v apríli medziročne posilnil o 9,3 percenta a dosiahol hodnotu 110,3 mld. eur. Dovoz tovarov do krajiny sa oproti aprílu minulého roka zvýšil o 8,2 percenta na 89,9 mld. eur. Medzimesačne sa kalendárne a sezónne upravený nemecký export v apríli znížil o 0,3 percenta a import posilnil o 2,2 percenta. V zahraničnom obchode s tovarmi krajina za apríl vykázala prebytok 20,4 mld. eur, čo bol rast z úrovne 17,8 mld. eur v rovnakom mesiaci pred rokom. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke nemecký štatistický úrad Destatis.

Nemecký export tovarov na trhy ostatných členov Európskej únie v apríli medziročne vzrástol o deväť percent na 66,2 mld. eur a dovoz z týchto štátov sa zvýšil o 8,9 percenta na 51,8 mld. eur. Vývoz tovarov z Nemecka na trhy mimo EÚ v apríli oproti rovnakému mesiacu minulého roka stúpol o 9,9 percenta na 44,1 mld. eur a dovoz zo štátov mimo EÚ posilnil o 7,3 percenta na úroveň 38 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy