Obchodný schodok USA v apríli klesol

Schodok zahranično-obchodnej bilancie USA sa v apríli znížil, už druhý mesiac v rade. Prispel k tomu nárast exportu a poklesu importu. Vyplýva z najnovších údajov amerického ministerstva obchodu.
Ministerstvo v stredu oznámilo, že obchodný deficit USA v apríli 2018 klesol o 2,1 % na 46,2 miliardy USD (39,57 miliardy eur) z revidovaných 47,2 miliardy USD v marci a je najnižší od septembra minulého roka. Analytici pritom očakávali, že aprílový schodok bude stagnovať na pôvodnej marcovej úrovni 49 miliárd USD pri rýchlom odhade.
Štatistiky ďalej ukázali, že export z USA v apríli vzrástol o 0,3 % na rekordných 211,2 miliardy USD, zatiaľ čo dovoz sa znížil o 0,2 % na 257,4 miliardy USD. Pod rast exportu sa podpísal zvýšený vývoz ropy z USA, a tiež sóje a kukurice, zatiaľ čo k zníženiu exportu prispel pokles dovozu smartfónov, elektroniky a áut zo zahraničia.
Politicky citlivý schodok v obchode s Čínou sa však v apríli zvýšil o 8,1 % na 28 miliárd USD, ale v prípade Mexika klesol o 29,8 % na 5,7 miliardy USD

Súvisiace články

Aktuálne správy