D. Trump preferuje samostatné dohody s Kanadou a Mexikom

Americký prezident Donald Trump zvažuje odklon od súčasných rokovaní o úprave Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA) smerom k separátnym rozhovorom s Kanadou a Mexikom. Uviedol to v utorok ekonomický poradca prezidenta Larry Kudlow.
„(Trump) veľmi vážne uvažuje o zmene v rokovaniach. V súčasnosti uprednostňuje, čo mám aj tlmočiť, rokovať s Mexikom a Kanadou samostatne,“ povedal Kudlow v rozhovore pre televíznu stanicu Fox News.
Trump už koncom minulého týždňa naznačil, že namiesto NAFTA by radšej s Kanadou a Mexikom uzatvoril dvojstranné dohody. Opäť, ako to urobil už niekoľkokrát predtým, uviedol, že NAFTA je pre Spojené štáty hrozný projekt a susedia USA v rámci tohto projektu „zarábajú miliardy dolárov na úkor Američanov“.
Podľa neho myšlienka trojstrannej obchodnej dohody v situácii, keď sa rozhovory o úprave NAFTA nedarí dotiahnuť do úspešného konca, nemá zmysel. Zopakoval, že NAFTA je pre USA nevýhodná od prvého dňa jej vzniku. Ako dodal, Spojené štáty prichádzajú v obchode s Kanadou o množstvo peňazí a v obchode s Mexikom o celý majetok. „Takto to však už ďalej pokračovať nebude,“ vyhlásil Trump.

Súvisiace články

Aktuálne správy