Indikátory OECD naďalej signalizujú stabilný ekonomický rast

Z indikátorov vyplýva spomalenie rastu v Nemecku, Francúzsku aj v rámci celej eurozóny, ďalšie oslabenie rastu Británie, ale pokračovanie expanzie ekonomiky USA.

Zložené vedúce indikátory (CLI), ktoré signalizujú ekonomickú aktivitu v najbližších šiestich až deviatich mesiacoch, naznačujú pokračovanie celkového stabilného hospodárskeho rastu Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Z indikátorov vyplýva spomalenie rastu v Nemecku, Francúzsku aj v rámci celej eurozóny a pokračujúce spomaľovanie rastu Veľkej Británie. Stabilné posilňovanie ekonomiky by však malo trvať v USA a vo väčšine ostatných krajín OECD.

Index pre celú OECD v marci oslabil na 100 bodov z februárových 100,1 bodu, čo však stále naznačuje stabilný rast. Nemecký indikátor oslabil na 100,5 bodu z februárovej úrovne 100,7 bodu, francúzsky CLI klesol na 100 bodov z hodnoty 100,1 bodu a CLI pre celú eurozónu v marci ustúpil na 100,2 bodu z hodnoty 100,4 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Potvrdilo sa zhoršovanie hospodárskeho rastu Veľkej Británie, keďže jej CLI oslabil na 99 bodov z februárových 99,2 bodu. Americký CLI však v marci posilnil na 100,2 bodu z hodnoty 100,1 bodu v predošlom mesiaci.

Súvisiace články

Aktuálne správy