Politická situácia v Taliansku je výbušnejšia než Trumpova obchodná vojna

Pokles eura pokračuje. Jeho kurz voči doláru sa medzitým dostal na najnižšiu hodnotu sa posledný rok. Situáciu v Taliansku pokladajú experti za výbušnejšiu než transatlantickú obchodnú vojnu.
Ťažká politická situácia v Taliansku v utorok (8.5.) zapríčinila, že kurz eura voči USD klesá. V stredu dopoludnia bol kurz 1 EUR/1,1859 USD.
Obchodníci poukazujú na politickú neistotu v Taliansku. V tretej najsilnejšej ekonomike eurozóny hrozia nové voľby. Kým prezident Sergio Mattarella vyvíja úsilie o vytvorenie prechodnej vlády. Jej úlohou by bolo len vypracovanie a schválenie rozpočtu krajiny na nasledujúci rok a nového volebného zákona, populistické hnutie Piatich hviezd a pravicová strany Ligy severu vytvorenie prechodnej vlády odmietajú. Sú radšej za nové voľby.
Politická situácia v krajine dvíha na finančných trhoch rizikovú prirážku na talianske dlhopisy, najmä na tie so strednodobou a dlhodobou lehotou splatnosti.
Analytici sa domnievajú, že nové parlamentné voľby situáciu v krajine nezlepšia. Aj po nich budú nádeje na vytvorenie silnej vlády ťažké.
V eurozóne je kurz talianskych dlhopisov horší než španielskych a portugalských.
„Politická neistota zaťažuje aj naďalej investície a spotrebu v Taliansku,“ uviedol Carsten Hesse, ekonóm Berben Bank. Dodal, že v nových voľbách by mohli posilniť extrémne strany a mohli by sa postaviť proti minulým reformám zameraným na odbúranie prekážok, ktoré brzdili ekonomický vzostup krajiny. Terajšia situácia v Taliansku predstavuje väčšie nebezpečenstvo než obchodná vojna vyvolaná americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Súvisiace články

Aktuálne správy