Ceny ropy klesli, americká WTI sa obchoduje pod 70 USD za barel

Ceny ropy v utorok klesli pred s napätím očakávaným rozhodnutím amerického prezidenta Donalda Trumpa o jadrovej dohode s Iránom. Americká WTI sa obchoduje pod hranicou 70 USD (58,81 eura) za barel. Dôvodom oslabenie bolo podľa expertov vyberanie ziskov po prudkom náraste v uplynulých dňoch. V pondelok (7. 5.) sa ceny ropy dostali na 3,5-ročné maximá.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júnovým kontraktom sa v utorok ráno o 10.41 SELČ predával po 69,87 USD. To bolo o 86 centov alebo 1,22 % menej než v pondelok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Júlový kontrakt na severomorskú ropu Brent zlacnel o 69 centov alebo 0,91 % na 75,48 za barel.
Investori na trhu s ropu sa budú v utorok sústreďovať na rozhodnutie Donalda Trumpa týkajúce sa jadrovej dohody s Iránom. Oznámiť by ho mal o 20.00 SELČ a zatiaľ nie je jasné, aké bude.
Prípadné odstúpenie od dohody by malo rozsiahle dôsledky na trh s ropou. Už teraz je ponuka na trhu relatívne slabá. Jedným z dôvodov je dohoda medzi Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalšími producentmi na čele s Ruskom o obmedzení ťažby. Druhým je prepad produkcie vo Venezuele. K tomu je treba ešte pripočítať solídny rast svetovej ekonomiky, ktorý podporuje dopyt po čiernom zlate.
Ak USA odstúpia od dohody, bude to s najväčšou pravdepodobnosťou znamenať nové sankcie proti Iránu, čo by zrejme spôsobilo ďalší pokles ponuky na trhu s ropou a nárast cien.

Súvisiace články

Aktuálne správy