Dánska ekonomika rastie, problémom je však zadlženosť domácností

Dánsko, ktoré aktuálne hostí Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, výborne spravuje verejné výdavky, energeticky je sebestačné a rast hrubého domáceho produktu by mal tento rok dosiahnuť 2 %. Na druhej strane však krajina bojuje s vysokou zadlženosťou domácností, je závislá od exportu a počet firemných bankrotov tento rok vzrastie. Upozorňuje na to medzinárodná spoločnosť Coface.
Krajina s 5,7 miliónmi obyvateľov by mala aj tento rok ťažiť zo stabilného rastu podporeného spotrebou domácností a investíciami. Pokiaľ ide o chuť domácností míňať, tá rastie aj vďaka výhodným úrokovým sadzbám, ale aj nízkej nezamestnanosti, vyšším mzdám, nižšej dane z príjmu a výhodným cenám nehnuteľností.
„Dánsko je dnes piatym najväčším lodným operátorom na svete. Je energeticky sebestačné, pozornosť venuje vysokošpecializovaným odvetviam ako obnoviteľné zdroje energie a biotechnológia, výborne spravuje verejné financie a má veľký prebytok verejného účtu,“ priblížila silné stránky krajiny spoločnosť Coface.
Vláda vedie obozretnú fiškálnu politiku, aby ochránila ekonomiku pred prehriatím. „Jemné zvýšenie financovania sa tento rok očakáva v dvoch oblastiach, a to v obrane a v oblasti administratívneho posilnenia lepšieho výberu daní, najmä v súvislosti s vlaňajším škandálom slabého výberu daní,“ upozorňuje Coface.
Nové daňové opatrenia obsahuje aj Strategický plán na roky 2017 až 2025. Prostriedky chce tiež vláda nájsť znížením financovania štátnych železníc, ako aj znížením sociálnych transferov do zahraničia. Tým by sa mal aj deficit, aj verejný dlh dostať pod hranicu požadovanú európskym Paktom stability a rastu.
Na druhej strane je však Dánsko malou otvorenou ekonomikou, ktorá závisí od zahraničného dopytu. Jej hlavnými exportnými partnermi sú Nemecko, Švédsko, USA, Veľká Británia a Nórsko, importnými popri Nemecku a Švédsku je v top päťke Holandsko, Čína a Nórsko. Práve brexit, ale aj obchodné opatrenia USA a Číny tak môžu mať na obchod významný dosah. „Negatívom je nestabilita vlády, vysoká úroveň zadlženia domácností, ktorá je najvyššia spomedzi OECD krajín, ako aj vysoký 30-% podiel zamestnanosti vo verejnom sektore,“ upozorňuje Coface.
Mínusom je aj rastúci počet bankrotov. Hoci vlani medziročne klesol z vrcholu 6674 bankrotov v roku 2016 na 6340, na tento rok Coface predpovedá opäť rast počtu bankrotov, a to o 0,8 % na 6392. Napriek tomu spoločnosť aj naďalej kladne hodnotí bezpečnosť krajiny z hľadiska plnenia si záväzkov firiem.

Súvisiace články

Aktuálne správy