USA chcú do konca roku 2020 zníženie deficitu voči Číne o 200 mld. USD

Washington o redukciu svojho schodku vo vzájomnom obchode požiadal na rokovaní v Pekingu, ktorého cieľom bolo odvrátiť obchodnú vojnu medzi dvomi najväčšími ekonomikami na svete.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa požiadala Čínu o redukciu deficitu USA vo vzájomnom obchode o 200 mld. USD do konca roku 2020. Na rokovaní v Pekingu, ktorého cieľom bolo odvrátiť obchodnú vojnu medzi dvomi najväčšími ekonomikami na svete, tak vláda USA zaujala dôrazný postoj. Autentičnosť dokumentu, ktorého súčasťou bola táto a ďalšie požiadavky, potvrdil americký predstaviteľ, ktorý však vzhľadom na dôvernosť rokovaní hovoril pod podmienkou zachovania anonymity.

Pôvodne americký prezident hovoril, že od Pekingu chce redukciu amerického obchodného deficitu o 100 mld. USD. V minulom roku bol schodok USA v obchode s Čínou na rekordnej úrovni 375,2 mld. USD. Po dvojdňovom rokovaní, ktoré sa skončilo v piatok, sa obe strany dohodli na zriadení mechanizmu na riešenie sporov. Uviedli to čínske štátne médiá, ale bez konkrétnych informácií, čo naznačuje, že sa nedosiahol podstatný pokrok.

Obe strany „dosiahli v niektorých oblastiach konsenzus,“ uviedla oficiálna čínska tlačová agentúra Sin-chua. „Obe strany si uvedomujú, že stále existujú relatívne veľké rozpory v niektorých otázkach a musia pokračovať v usilovnej práci na dosiahnutí ďalších zlepšení,“ konštatovala správa agentúry.

Súvisiace články

Aktuálne správy