Má dnes zmysel investovať do komodít?

, topdowncharts Foto: SITA/AP

Ako sú na tom komodity ako celok v súčasnosti? Najčastejšie sa hovorí o rope a zlate, ktoré sú teraz síce hlboko pod rekordmi aké dosiahli po finančnej kríze, ale aj ďaleko od svojich miním. V súvislosti s colnou prestrelkou medzi USA a Čínou sa do popredia záujmu dostali aj niektoré poľnohospodárske komodity a priemyselné kovy.

Komodity sa z pozície investície pre znalca vyšvihli za ostatných zhruba 15 rokov prakticky medzi trhový hlavný prúd, kam patria akcie, dlhopisy a napríklad fondy peňažného trhu. V súvislosti s prudkým rastom ekonomík rozvíjajúcich sa krajín sa hovorilo o komoditnom supercykle, ktorý skomplikoval akékoľvek historické porovnania. V prípade komodít, tak ako aj iných typov investícií, má zmysel sledovať ocenenie (aj relatívne voči iným druhom aktív), ekonomický a trhový cyklus a ďalšie faktory.

Callum Thomas z webu Topdown Charts ponúkol svoj vlastný valuačný ukazovateľ. Ten zohľadňuje okrem iného dlhodobé vrátenia sa cien k priemeru a trendu, reálne ceny očistené o infláciu a zmeny kurzov mien a tiež relatívnu výkonnosť koša komodít oproti akciám. Jeho indikátor naznačuje, že napriek rastu cien v uplynulých kvartáloch sú komodity naďalej relatívne atraktívne ocenené.

Historicky navyše bývajú ceny komodít podporované rastom ekonomiky, ktorý je aktuálne na globálnej úrovni solídny. V súčasnej fáze ekonomického cyklu spravidla práve komodity podporujú výkonnosť diverzifikovaných portfólií a spravidla rastie inflácia.

Thomas zdôrazňuje, že ide o veľmi všeobecný pohľad na komodity ako celok. Rad konkrétnych surovín môže aj v aktuálnej fáze cyklu čeliť špecifickým tlakom. Vzhľadom na stále dominantnú pozíciu amerického dolára v obchodovaní s komoditami je potrebné vždy zohľadňovať práve výkon tejto meny, ďalším rizikom zostáva možné hospodárske spomalenie Číny. Priaznivú valuáciu komodít možno preto vnímať skôr ako strednodobú až dlhodobejšie príležitosť, v žiadnom prípade ako predzvesť, nieto záruku stabilného rastu cien.

Súvisiace články

Aktuálne správy