Turecká ekonomika zrýchlila rast v roku 2017 na vyše 7 %

Ekonomika Turecka dosiahla v minulom roku vyše dvojnásobné tempo rastu v porovnaní s rokom 2016. Uviedol to vo štvrtok turecký štatistický úrad TurkStat, mnohí analytici ale upozorňujú na riziká.
Podľa údajov TurkStatu dosiahol hrubý domáci produkt (HDP) Turecka za rok 2017 rast na úrovni 7,4 %. V roku 2016 ekonomika vzrástla o 3,2 %. To predstavovalo prudké spomalenie, keď v roku 2015 vzrástla ekonomika o 6,1 %. Dôvodom výrazného spomalenia rastu boli dôsledky neúspešného pokusu o prevrat v júli daného roka a niekoľkých teroristických útokov.
Turecké ministerstvo hospodárstva informácie štatistického úradu privítalo, nakoľko vláda očakávala zrýchlenie rastu na úrovni 5,5 %. Analytici ale upozorňujú, že výrazné zotavenie ekonomiky sprevádzali viaceré štrukturálne riziká, vrátane inflácie na dvojcifernej úrovni a rastu deficitu bežného účtu platobnej bilancie.
„Napriek eufórii nemôžeme hovoriť o zdravom a udržateľnom raste ekonomiky,“ povedal pre agentúru DPA ekonóm Ugur Gurses. Podľa neho sa naďalej takmer vôbec neriešia systematické riziká v ekonomike. Hospodárstvo ťahali v minulom roku vládne investície a domáci dopyt, čo sú však len dočasné riešenia. Poukázal aj na prudký pokles hodnoty tureckej líry. V porovnaní s rokom 2016 klesla jej hodnota oproti doláru v minulom roku takmer o pätinu.

Súvisiace články

Aktuálne správy