Rast ropných zásob v USA znížil ceny ropy, cena Brentu klesla pod 70 USD

Ceny ropy v stredu klesli, pričom cena Brentu skĺzla pod 70 USD a cena WTI pod 65 USD za barel (159 litrov). K poklesu došlo aj napriek vyjadreniam saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a Rusko uvažujú nad dlhodobou spoluprácou v oblasti kontroly ťažby. Súčasné každoročné dohody by mohla nahradiť dohoda uzatvorená na 10 až 20 rokov. Na vývoj na trhu mali však výraznejší vplyv informácie o nečakanom raste ropných zásob v USA o viac než 5 miliónov barelov.
Ako v utorok (27.3.) uviedol vo svojom odhade Americký ropný inštitút (API), zásoby ropy v USA zaznamenali v minulom týždni nečakaný rast o 5,3 milióna na 430,6 milióna barelov. Trhy teraz čakajú na kľúčovú správu amerického ministerstva energetiky, ktorá bude zverejnená v stredu.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji klesla do 7.33 h SELČ o 50 centov na 69,61 USD (56,25 eura) za barel. V podobnom rozsahu sa znížila aj cena americkej ľahkej ropy WTI. Dosiahla 64,65 USD/barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke predstavuje pokles o 60 centov.

Súvisiace články

Aktuálne správy