Čínsky konglomerát China Energy plánuje predať globálne portfólio nehnuteľností

Čínsky konglomerát CEFC China Energy plánuje predať svoje globálne portfólio nehnuteľností s účtovnou hodnotou viac ako 20 miliárd jüanov (2,57 miliardy eur). Uviedla to agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou.
Na predaj je takmer 100 nehnuteľností vrátane kancelárskych budov, hotelov, bytových domov a priemyselných objektov. Väčšina z nich sa nachádza vo veľkých čínskych mestách, ale niektoré sú v Európe, vrátane Českej republiky, a tiež v Spojených štátoch, ako napríklad kondomínium pri Trump World Tower na Manhattane.
Veritelia spoločnosti vytvorili výbor na preskúmanie likvidácie aktív. Na čele výboru je najväčší veriteľ, Čínska rozvojová banka. Podľa zdrojov tento týždeň prevzala kontrolu nad firmou lokálna vláda v Šanghaji.
Hovorca CEFC odmietol správy komentovať.
Plán predaja aktív prichádza v čase, keď sa zvyšujú obavy o financie spoločnosti v súvislosti s vyšetrovaním Jie Ťien-minga, zakladateľa a predsedu správnej rady, pre podozrenie z ekonomických trestných činov.
Spoločnosť v súkromnom vlastníctve sa v priebehu niekoľkých rokov rozrástla od predajcu pohonných látok do ropného a finančného konglomerátu s aktívami po celom svete.
Tento mesiac CEFC stiahla žiadosť o zvýšenie podielu v skupine J&T Finance Group, ktorú podala Českej národnej banke (ČNB). Čínsky konglomerát plánoval zvýšiť svoj podiel v slovensko-českej skupine zo súčasných 10 % na polovicu.

Súvisiace články

Aktuálne správy