Seychely vymieňajú svoj štátny dlh za ochranu oceánu

, QZ Foto: TASR/AP

Ťažká hospodárska kríza sa prejavila aj v ostrovnom štáte v Indickom oceáne. Podľa predpovedí centrálnej banky by sa ekonomika Seychel mal tento rok prepadnúť najmenej o 0,5 percenta. V roku 2008 zaznamenala rast 3,1 %.

Seychely súhlasili s výmenou časti svojho dlhu za vyhlásenie takmer tretiny svojich vôd za chránenú oblasť. Ostrovný štát má dnes chráneného územia približne 210 000 kilometrov štvorcových, ktoré je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Predaj dlhu bol sprostredkovaný spoločnosťou NatureVest, obchodníkom ktorý spadá pod americkú The Nature Conservancy.

Súčasťou plánu bude nákup až 21,6 milióna dolárov štátneho dlhu, z celkových 400 miliónov, pričom platby od veriteľov presmeruje na novovytvorený miestny trust. Ten ich využije ako navýšenie počiatočného kapitálu a tiež na financovanie obnovy koralových útesov,  zlepšenie udržateľného cestovného ruchu a rybolovu a zosúladenie cieľov krajiny v oblasti klimatických zmien s potrebami developerov.

Seychely majú 94 000 obyvateľov a ekonomiku závislú hlavne na cestovnom ruchu a rybnom hospodárstve, pričom rybie produkty tvoria podľa Svetovej banky 96 % celkovej hodnoty vývozu. V posledných rokoch sa kvôli poveternostným podmienkam a rastúcej hladine mora, otepľovaniu a poklesu množstva rýb objavili problémy. V roku 2008 aj Seychely zasiahla finančná kríza. Odvtedy sa vláda zaviazala k viacerým projektom zameraným na trvalo udržateľný rozvoj a riešenie hrozieb klimatických zmien.

Tento rok sa Sechely stali krajinou s najvyšším zlepšením indexu environmentálnej výkonnosti vďaka svojej odhodlanosti bojovať proti emisiám skleníkových plynov. Tamojšie úrady majú ale ambicióznejší plán. Do roku 2020 bude do chráneného územia spadať vyše 400 000 km štvorcových oceánu, čo je oblasť väčšia ako Nemecko.

Súvisiace články

Aktuálne správy