Opozičné novely zákona o sociálnom poistení neprešli do 2. čítania

Poslanci za SaS chceli zaviesť pre Sociálnu poisťovňu povinnosť promptnejšie reagovať na záujem poberateľa dávky sociálneho poistenia nechať si tieto dávky poukazovať na iný bankový účet, ako aj povinnosť vyplatiť žiadateľom o starobný alebo predčasný starobný dôchodok zálohu.

Parlament neposunul do druhého čítania návrh novely zákona o sociálnom poistení od poslancov NR SR za stranu SaS. Novelou zákona chceli liberálni poslanci zaviesť pre Sociálnu poisťovňu povinnosť promptnejšie reagovať na záujem poberateľa dávky sociálneho poistenia nechať si tieto dávky poukazovať na iný bankový účet. V súčasnosti má na to Sociálna poisťovňa tri mesiace, poslanci za SaS navrhovali túto lehotu skrátiť na tri pracovné dni.

Poslanci NR SR za SaS neuspeli ani s druhým návrhom novely zákona o sociálnom poistení. Touto novelou zákona chceli zaviesť pre Sociálnu poisťovňu povinnosť vyplatiť žiadateľom o starobný alebo predčasný starobný dôchodok zálohu vo výške priemerného starobného dôchodku, s tým, že po priznaní dôchodku sa preplatok alebo nedoplatok zúčtuje započítaním s priebežne vyplácaným dôchodkom. „Návrh tak reaguje na nespokojnosť niektorých žiadateľov o priznanie dôchodkovej dávky, kedy počas obdobia, ktoré má Sociálna poisťovňa na vydanie rozhodnutia o priznaní dôchodkovej dávky (60 dní), títo žiadatelia majú problém vykryť bežné výdavky, keďže počas tohto obdobia majú výpadok príjmov,“ zdôvodnili svoj návrh.

Súvisiace články

Aktuálne správy