Nissan zhoršil odhad vývoja prevádzkového zisku, dôvodom je škandál s kontrolou

Japonská automobilka Nissan zhoršila odhad svojho celoročného prevádzkového zisku po tom, ako za 3. kvartál klesol takmer o polovicu. Dôvodom je najmä škandál spojený s obchádzaním výstupných kontrol.
Spoločnosť uviedla, že za obchodný rok 2017/2018, ktorý sa skončí v marci, očakáva prevádzkový zisk na úrovni 565 miliárd jenov (4,19 miliardy eur). Pôvodne počítala so ziskom okolo 645 miliárd jenov.
Hlavným dôvodom je škandál, ktorý sa na svetlo sveta dostal na jeseň minulého roka. Vlani v októbri Nissan priznal, že finálne kontroly vozidiel v niektorých japonských závodoch robili dlhé roky zamestnanci bez príslušného certifikátu. Automobilka musela preto zvolať okolo 1,2 milióna vozidiel na opätovnú kontrolu a v niektorých domácich závodoch zastaviť výrobu.
To sa odrazilo aj na výsledkoch za 3. kvartál finančného roka 2017/2018, ktorý sa skončil v decembri. Prevádzkový zisk za dané obdobie dosiahol 82,4 miliardy jenov, čo medziročne znamená pokles o takmer 50 %. Tržby klesli o 2,3 % na 2,88 bilióna jenov.
Na druhej strane, v prípade čistého zisku Nissan svoju prognózu za celý obchodný rok zlepšil, k čomu prispela daňová reforma v USA. Zatiaľ čo v novembri očakával čistý zisk 535 miliárd jenov, v súčasnosti predpokladá, že dosiahne 705 miliárd jenov. Odhad tržieb ponechal na pôvodnej úrovni 11,8 bilióna jenov.

Súvisiace články

Aktuálne správy