Človek, ktorý údajne štedro podporuje kampaň na zastavenie Brexitu

, The Guardian;The Telegraph Foto: SITA/AP

Miliardár, investor, filantrop. George Soros údajne poskytol stovky tisíc libier na proúnijnú kampaň proti Brexitu. Kampaň Najlepšie pre Britániu, ktorá obhajuje zotrvanie v EÚ, dostala viac ako 400 000 libier zo Sorosovej Nadácie otvorenej spoločnosti.

Podľa denníkov The Guardian a The Telegraph bola šesťciferná suma vyplácaná od volieb v júni 2017.Správa, ktorej spoluautorkou je predsedkyňa vlády Theresa Mayová, uvádza, že Soros bol jedným z troch hlavných donorov kampane. Noviny uviedli, že plánuje spustiť celonárodnú kampaň tento mesiac, dúfajúc, že kampaň povedie k druhému referendu, ktoré by mohlo potenciálne udržať Britániu v EÚ.

Soros je známy ako "človek, ktorý položil  Bank of England" pomocou stávky proti libre v roku 1992. V deň, ktorý sa označuje ako "čierna streda", donútil britskú vládu, aby stiahla meny z európskeho mechanizmu výmenných kurzov. Vlani sa Soros vyjadril, Spojené kráľovstvo by možno nemalo opustiť Európsku úniu, ak sa blok bude reformovať v priebehu rokovaní o Brexite.

Súvisiace články

Aktuálne správy