Vývoz finančných služieb z Británie v roku 2016 rekordne vzrástol

Vývoz finančných a s nimi spojených profesionálnych služieb zo Spojeného kráľovstva zaznamenal v roku 2016 rekordný rast. Ukázali to údaje lobistickej skupiny TheCityUK, ktorá zastupuje záujmy britského finančného sektora, a štatistického úradu ONS.
Konkrétne, hodnota exportu týchto služieb sa v roku 2016 zvýšila o 15,8 % na 95,7 miliardy libier (108,93 miliardy eur). Najvýraznejší nárast exportu zaznamenali spoločnosti na severovýchode Anglicka, a to až o 29 %, zatiaľ čo firmy z Londýna, ktoré sa podieľajú takmer 50 % na výkone celého sektora finančných služieb, v roku 2016 zvýšili hodnotu exportu o 17 %.
„Zatiaľ čo Londýn je dôležitým dielom celej skladačky, vyše polovica exportu tohto odvetvia pochádza z iných častí krajiny,“ upozornila Anjalika Bardalaiová, hlavná ekonómka TheCityUK.
„V roku 2016 zaznamenal sektor finančných služieb dvojciferný rast exportu v takmer každej časti Británie,“ dodala.
Finančné a s nimi súvisiace služby, ako napríklad poisťovníctvo, účtovníctvo, právne a manažérske poradenstvo, prispievajú takmer 11 % k výkonu celého hospodárstva Spojeného kráľovstva. Britský finančný sektor môže utrpieť vážne straty, ak stratí voľný prístup na jednotný trh Európskej únie (EÚ).
Rozhovory o obchodnej dohode po brexite sa majú začať v marci 2018, teda zhruba rok pred plánovaným vystúpením Británie z EÚ. Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier vlani v decembri upozornil vládu v Londýne, že finančné služby nemôžu byť zahrnuté do novej zmluvy s Britániou, pretože žiadne predchádzajúce obchodné dohody EÚ s inými krajinami nezahŕňajú takéto ustanovenia. Očakáva sa, že rokovania o postavení tohto kľúčového odvetvia ostrovnej ekonomiky po brexite budú jedny z najťažších.

Súvisiace články

Aktuálne správy