Na dokončenie prístavby telocvične ZŠ musí nájsť mesto peniaze

Na dokončenie prístavby telocvične Základnej školy (ZŠ) M. R. Štefánika v Spišskej Belej musí nájsť radnica peniaze.

Na dokončenie prístavby telocvične Základnej školy (ZŠ) M. R. Štefánika v Spišskej Belej musí nájsť radnica peniaze.
„V súčasnosti je ukončená hrubá stavba za cca 100.000 eur, postavené sú základy, múry, vnútorné priečky, krov, strecha i okná. V tomto roku potrebujeme dokončiť komplet interiér, na čo musíme ešte zabezpečiť ďalších cca 100.000 eur,“ uviedla pre TASR Alexandra Olekšáková z Mestského úradu v Spišskej Belej.
V prístavbe telocvične sa budujú chýbajúce šatne, sprchy, toalety a kabinety. Mesto získalo ešte koncom roka 2016 dotáciu vo výške 60.000 eur na projekt z Ministerstva školstva SR, 40.000 eur vyčlenila radnica zo svojho rozpočtu. Zhotoviteľom stavby je Mestský podnik Spišská Belá, s.r.o., takže samospráva práce realizuje vo vlastnej réžii. „S realizáciou budeme pokračovať a mali by sme ju aj ukončiť v tomto roku, ak sa však nezmenia priority, napr. potreba financovať stavebnou úpravu podkrovia školy z dôvodu prípadnej úspešnosti projektu z fondov Európskej únie na zriadenie odborných učební,“ dodala Olekšáková.
Telocvičňa spomínanej ZŠ nemá potrebné štandardné zázemie a tento stav trvá od jej postavenia v 70. rokoch 20. storočia. Školu v súčasnosti navštevuje viac ako 350 detí.
Za posledný rok prešli priestory ZŠ M. R. Štefánika viacerými úpravami, okrem iného sa vlani ukončila prístavba hlavnej budovy a zateplili sa ďalšie tri. „V zlom technickom stave ostáva kotolňa na Štefánikovej ulici, ktorá vykuruje dve budovy a telocvičňu. Nevyhnutne potrebuje kompletnú rekonštrukciu,“ konštatovala Olekšáková. Kotolňa je momentálne funkčná, ale môže kedykoľvek vypovedať svoju činnosť. Súčasný systém vykurovania je zároveň zastaraný, nedá sa regulovať a veľa tepla sa pri jeho rozvode stráca.
„Mesto už má pripravenú projektovú dokumentáciu, na základe ktorej by mali vzniknúť dve samostatné malé kotolne. Zároveň podalo žiadosť o pridelenie prostriedkov zo štátneho rozpočtu, o ktorej sa má rozhodnúť v máji,“ dodala Olekšáková s tým, že náklady na nové kotolne sú na úrovni takmer 90.000 eur.
Samospráva sa snaží postupne znižovať energetickú náročnosť budov ZŠ M. R. Štefánika. Zateplením budov ušetrí mesto náklady na vykurovanie na úrovni cca 30 percent. Realizácia nového vykurovacieho systému by mala ušetriť ďalších 20 percent. Podľa radnice bude časom nutné obnoviť aj podkrovie budov, kde by mali vzniknúť nové odborné učebne. Jedným z ďalších krokov je aj úprava školského areálu.
„Do oblasti školstva pôjde v tomto roku na bežné výdavky viac ako 2,6 milióna eur, čo je doposiaľ najvyššia suma od roku 2003,“ uzatvára Olekšáková.

Súvisiace články

Aktuálne správy